2020. április 14., kedd

BENZIN: LITERENKÉNT MÁR 100 FORINT FELETTI AZ ÁRKÜLÖNBSÉG A MAGYAR KUTAKON - HIÁBA A MEGÁLLAPODÁS, NEM DRÁGULT AZ OLAJ A NEMZETKÖZI PIACOKON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.04.14.


Február óta folyamatosan zuhan az üzemanyag ára a magyar kutakon. A benzin 2010 óta nem volt annyira olcsó, mint mostanában. Közben a benzinkutak által alkalmazott árak között történelmi nagyságúra nőhetett a különbség.

Lényegében nem reagált a nemzetközi olajpiac arra, hogy másfél havi huzavona után a világ olajtermelőinek sikerült megállapodniuk kitermelésük eddig legnagyobb csökkentésében. Tegnap az északi-tengeri Brenttel hordónként ugyanúgy 31-33 dollár körüli áron, a nyugati féltekén irányadó texasi középnehéz olajjal pedig 22-24 dollár táján folyt a kereskedés, mint az előző hét végén.

A megállapodást egy héten keresztül tartó telefonsorozatot, négynapos videókonferenciát követően, a hétfői piacnyitás (a piac nem pihent tegnap sem) előtt négy órával sikerült tető alá hozni. Eszerint az olajtermelők május elején napi 9,7 millió hordóval csökkentik a termelésüket. Ez a világtermelés 10 százalékát jelenti. A visszafogásból csak Oroszország 2,5 millió hordót vállalt, ötször annyit, mint amennyire március elején még nem volt hajlandó. Akkor főleg emiatt hiúsult meg a megállapodás, és kezdődött szabályos árháború az olajpiacon.

A mostani korlátozások két évig tartanak, és az OPEC tervei szerint fokozatosan egyre kisebbek lesznek. Június után a 9,70 millió hordós csökkentés napi 7,6 millió lesz az év végéig, majd 2022-ig 5,6 millió.

Trump erős nyomást gyakorolt a résztvevőkre

A mindenkinek egyformán súlyos károkat okozó árháború befejezésében jelentős szerepe volt Trump elnöknek. Ő többször tárgyalt telefonon személyesen Putyin orosz elnökkel, emellett pedig olajdíjak kivetésével és egyéb intézkedésekkel fenyegette meg az OPEC-et vezető Szaúd-Arábiát, ha nem oldja meg a piaci túlkínálat problémáját. Az alacsony árak ugyanis az USA olajiparát is súlyos veszélybe sodorták. Mexikót is Trump győzte meg, kompenzációt ígérve a napi 100 000 hordós termeléscsökkentésért. Az USA déli szomszédjának ellenállása miatt az utolsó pillanatban ugyanis majdnem meghiúsult a megállapodás.

Kérdés azonban, hogy a világtermelés 10 százalékos csökkentése elegendő lesz-e az árak növeléséhez, miközben a koronavírus-járvány okozta gazdasági lassulás miatt az olajigény 30 százalékkal is alacsonyabb lett. A megállapodás körvonalainak múlt csütörtöki előzetes bejelentése után a New York-i olajárak több mint 9 százalékkal estek, mivel a kereskedők kevesellték a visszafogásokat. A Goldman Sachs és az UBS bank elemzői a múlt héten szintén további esést jeleztek előre, amikor közölték, hogy a Brent árát hordónként 20 dollárra várják. Mindazonáltal a Citi elemzői a Brent harmadik és negyedik negyedévére vonatkozó előrejelzéseiket a megállapodás után hordónként 35 dollárra, illetve 45 dollárra, a Morgan Stanley elemzői 30-35 dollárra emelték...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.