2020. április 14., kedd

MINDIG NÁRCISZTIKUS VEZETŐKET VÁLASZTUNK, PEDIG A SZERÉNYEK TEHETNÉK JOBB HELLYÉ A VILÁGOT

MA IS TANULTAM VALAMIT BLOG / HVG
Szerző: JUHÁSZ EDINA
2020.04.14.


Valószínűleg nincs olyan pszichológus, aki azt mondaná, hogy a kiváló vezetői kvalitások közé tartozik a nárcizmus - ennek ellenére az emberek többsége ragaszkodik ahhoz a romantikus elképzeléshez, hogy egy vezető mindig határozott, tudja mit akar, azonnal cselekszik, és karizmatikus. Pedig ennek az elképzelésnek megvannak az árnyoldalai is.


Milyen egy jó vezető?

A kutatások eredményei a témában egyértelműek: a jó vezető alázatos és szerény. Ha ilyen embereket választanánk az országok, intézmények, szervezetek élére, akkor a világ jobb hely lenne.

Egy ilyen személyiségű vezető mellett mindenki sikeresebb lehet, és a teljes csapat teljesítménye jobb lesz, mivel együttműködőbb környezetet teremtenek. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy mik az erősségeik és a gyengeségeik, és ezt másokról is meg tudják állapítani. Ráadásul nyitottak az új ötletekre és visszajelzésekre, miközben segítenek abban, hogy a csapat többi tagjának is nagyobb legyen az önbizalma. Mindez rávilágít arra, hogy az egyéni erőfeszítések a csoport érdekeit szolgálják, a siker pedig közös.

Egy tanulmány 105 kis- és közepes vállalkozást vizsgált, amelyek számítógépes szoftvereket és hardvereket gyártanak az Egyesült Államokban. A vizsgálatok szerint ott, ahol a vezérigazgató szerény, sokkal jobb volt a cégen belüli kommunikáció, a felső vezetői csapat együttműködőbb, és összességében jobban működött a cég.

Egy másik kutatásból az derült ki, hogy a vezető alázatossága terjed a beosztottak között is, vagyis szerényebb lesz a hozzáállásuk a közös munkához. Itt 161 céget vizsgáltak meg, és arra jutottak, hogy ideális vezető alatt a beosztottak hajlandóak beismerni ha hibáznak, jobban ismerik a saját korlátaikat, sőt a cégben megosztják egymással a sikereiket és a dicséretet, ha abban másnak is része volt. Nyitottabbak a beosztottak is az új ötletekre, tanácsokra és visszajelzésekre.

De mi nem ezeket a vezetőket keressük

Hiába, hogy a lelke mélyén most mindenki azt gondolja, hogy jó lenne egy olyan cégnél dolgozni vagy olyan országban élni, ahol a fentiek jellemzőek a vezetőre, mégis jellemzően azokról hisszük el, hogy jó vezetői kvalitásokkal bírnak, akik karizmatikusak, sőt, akik saját maguk hangoztatják, hogy ők jó vezetők. A német szociológus, Max Weber a karizmát úgy határozta meg, mint “isteni eredetű vagy példaértékű”, és ezen tulajdonságokon alapulva a karizmatikus egyén vezetői képességű.

A karizmatikus vezetők mellett azt szokták felhozni, hogy energetikusak, magával ragadók, különlegesen tudnak gondolkozni, a megszokottól eltérő a viselkedésük, és hősiesek. Ezek akár még jól is hangozhatnának, de Jay Conger és Rabindra Kanungo azt írja, hogy a karizmatikus vezetők hajlamosabbak a nárcizmusra, ez segíti őket a grandiózus terveik elérésében.

AMIK SOKSZOR LEGINKÁBB SAJÁT MAGUKRÓL SZÓLNAK.

Amikor a karizma és a nárcizmus egyszerre van jelen, akkor egy klinikai tanulmány szerint a vezetők hajlamosabbak visszaélni a hatalmukkal, és kihasználják azokat, akik a hierarchiában alattuk helyezkedek el. Egy másik tanulmány arra jutott, hogy a nárcisztikus vezetők merészebb jövőképekben gondolkodnak, és pont emiatt tűnhetnek egyszerre karizmatikusnak is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.