2020. április 12., vasárnap

EGY BUKOTT FILOZÓFUS: SOROS GYÖRGY ÉS A REFLEXIVITÁS

PÉNZ BESZÉL BLOG
Szerző: TÓTH ISTVÁN
2020.04.11.


Nincs ember, aki ne hallott volna Soros Györgyről, mint legendás hedge fund managerről, dúsgazdag filantrópról, a globálisan működő Nyílt Társadalom Alapítvány atyjáról vagy épp mint messiástudatú „állam nélküli államférfiról”.

Ugyanakkor Soros Györgyről, mint „bukott filozófusról” (teoretikusról) valószínűleg kevesebben hallottak, jóllehet Soros számos cikkében, interjújában, beszédében, valamint tizenöt megjelent könyvében mindújra kifejtette ún. reflexivitás-elméletét, ami bevallása szerint „konceptuális keretet” biztosított számára mind befektetői, mind filantróp tevékenységéhez az elmúlt évtizedek alatt.
A Soros-féle reflexivitás-elmélet kardinális meglátása az, hogy az egyének kettős „funkcióban”, mint megfigyelők és mint cselekvők, vesznek részt az emberi történésekben, és e két funkció egymástól elválaszthatatlanok. Azok a történések, amit az egyének megismerőként megérteni igyekeznek („kognitív funkció”), valójában tulajdon cselekedeteik eredménye, miközben cselekedeteiket („manipulatív funkció”) a történésekre vonatkozó megértésük vezérli, ezért a két funkció szüntelen visszahatása alakítja az emberi folyamatokat.

EZ AZT JELENTI, HOGY AZ EGYÉNEK HELYZETÉRTÉKELÉSE MAGA SZINTÉN RÉSZE ANNAK A FOLYAMATNAK, MELYRE HELYZETÉRTÉKELÉSÜK IRÁNYUL, KÖVETKEZÉSKÉPP ALAKÍTJA AZT, AMENNYIBEN ALAPUL SZOLGÁL OLYAN DÖNTÉSEKNEK, MELYEK BEFOLYÁSSAL VANNAK A TÖRTÉNÉSEK ALAKULÁSÁRA.

Más szóval az emberi történések és a szereplők e történésekre irányuló megértése folytonos visszahatásban vannak; a folyamatok valóságos menetében benne foglaltatik a résztvevő egyéneknek a mindenkori helyzetre vonatkozó megértésének, értékelésének, várakozásának stb. a hatása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.