2020. október 7., szerda

MOST HOZZÁK MEG A DÖNTÉST AZ ORVOSOK, AMI ELDÖNTI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY JÖVŐJÉT

PORTFOLIO
Szerző: CSIKI GERGELY
2020.10.07.


...Van ára a példátlan béremelésnek

Orbán Viktor és a Magyar Orvosi Kamara hétvégi bejelentése tömegek számára jelenthetett örömteli meglepetést: a világjárvány képes volt arra, hogy kikényszerítse a történelmi jelentőségű orvosbéremelést. A felhőtlen öröm azonban nem tartott sokáig, hétfőn ugyanis meglepetéssel készült a kormány az egészségügyben dolgozók számára. Az orvosbérek emeléséről és a hálapénz büntethetőségéről A megjelent törvényjavaslat, a vártnál jóval részletesebben szabályozta az orvosok újfajta jogviszonyát. A MOK elnökének nyilatkozatából tudjuk azt is, hogy szabályozás véleményezésére csak néhány órát kapott az érdekképviselet vezetése. Kedd délre pedig az is eldőlt, hogy kevesebb, mint két nap alatt a parlament megszavazta a kormány javaslatát, néhány MOK-ellenvetés figyelembevételével.

A szabályozás lényege, hogy létrejön az egészségügyi szolgálati jogviszony a jövőben a közfinanszírozott ellátásban résztvevő orvosok és rezidensek számára, aminek a szigorú feltételei tulajdonképpen az árát jelentik a példátlan béremelésnek. De melyek is ezek?

  • Az állami intézményekben dolgozó orvosoknak megtiltják, hogy más kereső foglalkozást folytassanak, magánszolgáltatókkal szerződjenek, vállalkozóként más intézménybe számlázzanak. (A gyakorlatban engedélyhez kötik, de az elbírálás feltételeit és az elbíráló hatóságot még nem ismerjük.)
  • Nem dolgozhatnak egyszerre több helyen, csak ha a munkáltató ugyanaz.
  • Kizárják annak a lehetőségét, hogy az orvos ugyanazt a beteget az állami intézményben és más kapcsolatban kezelje. De erre már kivételeket is említett a javaslat indoklása (szülész-nőgyógyászok).
  • Kizárják annak a lehetőségét, hogy az orvos állami kapacitást használjon magánegészségügyi céljaira.
  • Bérbefagyasztás egy évre: aki egészségügyi szolgálati jogviszonyból lép ki, az egy évig nem kaphat magasabb bért az új szolgálati helyén.
  • Határozott időre (1+1 évre) más intézménybe rendelhető ki az orvos.Sőt, akár határozatlan időre is, ha az intézmények fenntartója azonos és a munkáltató az egyik intézményében nem tudja ellátni a közfeladatokat, például nem tud kiadni szabadságot.
  • Büntethetővé válik a hálapénz, vagyis az orvosok újabb jelentős jövedelemforrása (igaz ennek az összegnek a nagy része szűk rétegnél landolt) esik ki.

A következmények

A fentiek alaposan felkavarják az egészségügyet évtizedek óta jellemző állóvizet. Alapvetően két lényeges következménnyel számolhatunk.

  1. Az orvosok döntési helyzet elé állnak: a magánellátást választják vagy közellátást. Ez pedig meg fogja határozni az állami, illetve a magánellátás minőségét, szolgáltatási palettáját, más szóval a betegek gyógyulási feltételeinek alapjait.
  2. Az orvosok jogállásában meghatározott feltételek farvizén elindul az egészségügy struktúrájának átalakulása. Ha ugyanis az orvos a főtevékenysége mellett nem végezhet másodállást (vagy csak engedélyhez kötve), akkor könnyen előállhat, hogy egyes kisebb vidéki kórházak ügyeleti rendje, vagy bizonyos osztályai nem lesznek működtethetők, ezek lehetnek azok a helyek, ahová az orvosok szerződéses jogviszonnyal jártak gyógyítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.