2020. október 7., szerda

KIS MAGYAR ABSZURD: ORVOSELVÁNDORLÁST HOZHAT A FIZETÉSEMELÉS?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.10.07.


Az elmúlt napok egyik legfontosabb magyarországi híre az volt, hogy a kormány elszánta magát az orvosi fizetések jelentős emelésére. Jobb későn, mint soha – mondhatják erre az érintettek, azonban (mint oly sokszor) az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Méghozzá olyannyira, hogy a lépés akár orvoselvándorláshoz is vezethet – hívták fel többen a figyelmet
.

Miután nem egészségügyi blog vagyunk, ezért az alaphír csak nagyon röviden: a hétvégén a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara béremelésre vonatkozó javaslatát. (A magyar parlament súlyáról sokat elárul, hogy a hétfőn benyújtott törvényjavaslat kedden már át is ment.)

Eszerint a béremelést három lépcsőben valósítanák meg, január 1-től az emelés 65-70 százaléka járna, majd 2023 januárjáig érné el a teljes mértéket. A MOK elnöke azt mondta, a bérek alapjául az osztrák orvosfizetéseket vették, azok 55 százalékát javasolva.

„Egy rezidens így a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot, így megállítható az orvosok elvándorlása” – mondta Kincses Gyula.

A cél nyilván az, hogy egyetlen fizetésből normálisan meg lehessen élni, ne kelljen egy orvosnak több helyen dolgozni, megfelelő egzisztenciát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.