2018. április 7., szombat

"ORBÁN MAGYARORSZÁGA MESSZE A SÚLYCSOPORTJA FELETT BOKSZOL AZ EURÓPAI RINGBEN"

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa Blog
2018.04.06.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Süddeutsche Zeitung című német újságok, valamint a Financial Times című brit lap egyaránt a vasárnapi választásokkal kapcsolatban foglalkoztak pénteken Magyarországgal.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Szavazás Orbánról címmel közölte Stephan Löwenstein írását. A szerző kiemelte: kétségtelen, hogy Orbán Viktor és a Fidesz az utóbbi nyolc évben nagymértékben átalakította az államot és a törvényeket, “a saját javára is”, de a döntés arról, hogy folytassa-e tevékenységét az eddigi kormány “még” a nyolcmillió választópolgár kezében van, és a sajtóban zajló viták is azt mutatják, hogy megvan a véleménynyilvánítás szabadsága. A többi között kifejtette: önmagában hírértékű, hogy izgalmas a választás, de továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Orbánnak meglesz a többsége.Hozzátette még, hogy “Orbán Magyarországa messze a súlycsoportja felett bokszol az európai ringben”, és a miniszterelnök jóval nagyobb figyelmet kap a külföldi, főleg a német nyelvű sajtóban, mint a hasonló méretű országok kormányfői. Általában “rossz sajtója” van, de ez a belpolitikában inkább használt neki – írta a FAZ.

A Süddeutsche Zeitung Magyarország és a világ gonosz többi része címmel közölte Peter Münch írását, amely szerint Orbán sokáig sikerrel épített “a migránsokkal és a sötét hatalmakkal szembeni félelemre”, de az ellenzék az utóbbi időben megerősödött. Kifejtette, hogy Orbán a félelemre építve igyekszik pártja támogatására ösztönözni a választókat, s megkönnyíti a dolgát, hogy az utóbbi években “a legtöbb médiumot az uralma alá hajtotta és létrehozta az általa meghirdetett illiberális államot az állam átépítésével”, továbbá minden kulcspozícióban “hű követői ülnek, és a gazdaságot baráti oligarchák hálózata uralja”. Így egészen a legutóbbi időkig nem volt kétséges, hogy 2010 és 2014 után ismét megnyeri a választást, de végül az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely személyében mégis lett ellenfele – írja. Hozzáteszi, hogy a legtöbb megfigyelő Orbán győzelmével számol, amely azonban “sokkal kevésbé lesz dicsőséges, mint 2014-ben” volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.