2018. július 2., hétfő

MÁTÓL SENKI SINCS BIZTONSÁGBAN, AKI VESZÉLYT JELENTHET ORBÁN HATALMÁRA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.07.01. 



A magyar kormányfő úgy alakította át a titkosszolgálatokat és a törvényi hátteret, hogy bárki, bármikor le lehessen hallgatni, meg lehessen figyelni. Közben közvetlen politikai irányítás alá kerületek az ezt végző hatóságok.

Egyre aggasztóbb, ami kormányzati szinten történik a titkosszolgálattal és az igazságszolgáltatást végző hatóságokkal. Két fontos húzása volt Orbán Viktornak a választásokat kihasználva a titkoszolgálati területen:

- elvonta az Információs Hivatal viszonylagos függetlenségét és központosította a hírszerzést
- teljhatalmat adott a közvetlen politikai irányítása alá tartozó ügyészségnek és titkosszolgálatnak, amelyek gyanúsítás nélkül is gyűjthetnek bizonyítékot bárkivel szemben

Ez a kettős lépés azokra a diktatúrákra jellemző, ahol a hatalom kicsúszik az állampolgárok irányítása alól és egy politikai csoport (a Fidesz) érdekeinek megfelelően, közvetlen politikai célok megvalósítására használják fel az amúgy az egész országot védő titkosszolgálatokat. Erről egészen nyíltan írt a Zoom is pár hete: Orbán Viktor már a választások előtt eldöntötte, hogy szakít az elmúlt 28 év gyakorlatával, és a jövőben sokkal aktívabban kívánja felhasználni a titkosszolgálatokat – elsősorban a hírszerzést – a kormány a stratégiai, gazdasági és politikai döntéseinek előkészítéséhez, valamint „a magyar érdekek védelme mellett, azok képviseletére és az érvényesítésére” is. Hogy éppen mi a magyarok érdeke és az egybeesik-e Orbán Viktoréval, ez egy politikai filozófiai kérdés, de a lényeg a lényeg: Orbán Viktor már 2016-ban és 2017-ben is beszélt arról, hogy titkosszolgálati eszközökkel figyelik meg a „nemzetáruló, sorosista, bevándorlást segítő” civilek munkáját.

Többek között ezért költözik el Budapestről az Open Society: közlésük szerint nem érezték biztonságban a munkatársaikat. Orbán májusban felmentette a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját, amiről nem tudjuk, hogy van-e köze a központosításhoz. A választások után pedig hozzáfogott a hírszerzés átalakításához és létrehozott egy „hírszerzési központot” amelyet a Miniszterelnöki Kormányirodán belül, illetve a Miniszterelnökségtől a Külügyminisztériumhoz rendelik a külföldi hírszerzést, az Információs Hivatalt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.