2018. január 7., vasárnap

AZ RMDSZ BELEHÚZ A MAGYAR VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBA

VÁROSI KURÍR - VOKS2018
Szerző: bl
2018.01.07.  


Még az ünnepek előtt adott interjút a 168 órának Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. A politikus sok minden más mellett beszélt pártja Fideszhez való viszonyáról, a magyarországi választási kampányról is.

Az RMDSZ és a FIDESZ közötti feszültség már a múlté


Az RMDSZ elnöke elmondta, hogy elődje Markó Béla elnöki tevékenysége során több magyar kormánnyal is volt dolga és konfliktusa is. Az államközi alapszerződés megkötésének idején például súlyos vitái voltak a Horn-kormánnyal, később konfliktus alakult ki Markó és Gyurcsány között a kettős állampolgárság ügyében. Hozzátette jelentős feszültségek Markó és Orbán között is voltak az első Fidesz-kormány időszakának elején:

“Amikor 2011-ben elnök lettem, az RMDSZ és a Fidesz viszonya rendezetlen volt, én viszont nyilvánvalónak láttam, hogy közös uniós pártcsalád tagjaiként nekünk nincsen miért tovább vinnünk vélt konfliktusokat. Partneri viszonyt alakítottunk ki, de az RMDSZ közben megtartotta a kapcsolatot a magyarországi politikai pártok többségével. Csak két kivétel van, a Jobbik és a DK. Hozzáteszem: szerintem sántít, amikor a jelenlegi folyamatokat húsz vagy akár tíz évvel ezelőtti állapotokhoz hasonlítjuk. Elég csak arra gondolni, mi minden változott azóta a magyar politikai porondon.”

Elmondása szerint a Fidesznek a határon túliakkal, elsősorban az erdélyiekkel kapcsolatos politikája 27 éve következetes. A választók értékelik, hogy ugyanazt mondták, amikor kormányon voltak, mint amit ellenzékben hirdettek, ezért természetes, hogy az RMDSZ részt vesz a kampányban:

“Ahhoz, hogy az erdélyiek élhessenek a szavazati jogukkal, regisztráltatniuk kell magukat, és mi segítjük ezt a regisztrációt, információt nyújtunk. Szerintem hiteltelen lenne, ha azt mondanánk, hogy amikor a romániai választásokról van szó, akkor élj a szavazati jogoddal, amikor egy másik választásról van szó, akkor ne add le a voksodat. Én azt mondom: a szavazati joggal élni kell.”

Ne menjünk itt bele annak taglalásába, mi a különbség aközött, hogy abban az országban szavazok-e ahol élek, vagy abban, ahová csak a szívem húz. Fogadjuk el a nyilatkozó erősen csúsztatás-szagú érvelését!...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.