2018. január 7., vasárnap

SZÁMOLJUNK LE VÉGRE A CIVIL POLITIKUSOK MÍTOSZÁVAL!

MÉRCE
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2018.01.07.


Az elmúlt hónapokban sorra törtek elő gyanús figurák, szerencse-lovagok, volt miniszterek, értelmiségiek által alapított csoportok, akik bejelentették, ők tudják, mi a megoldás az ellenzék válságára, majd ők odaállnak és megnyerik, hoznak miniszterelnök-jelöltet, és így tovább. Ezek az emberek jó esetben – és nagy többségükben – jóindulatú kóklerek.

Csütörtök este éppen Magyar György ügyvéd magyarázta el az Egyenesenben, hogy a gonosz pártok nem engedik elindulni az egyéni körzetekben a kiváló civil jelölteket. Állítása szerint ő közelről figyelte a folyamatokat. Azt látta, hogy lezárják előttük a teret, mintha egy betonfalat emelnének, mondja Magyar, majd hozzáteszi, még azt sem engedték a pártok, hogy megmérjék, van-e támogatottsága ezeknek a jelölteknek.

Jól értem? Magyar György szerint olyan civil jelöltek javára kéne a pártoknak átengedni az indulás jogát egyéni körzetekben, akik nem voltak képesek helyben még a harcot se felvenni a pártok jelöltjeivel? Hogy még arra se tudtak pénzt összeszedni (max 400 ezer forint), hogy megmérjék a saját támogatottságukat, a választók preferenciáit?
Akkor mit is akarnak ezek a civil jelöltek csinálni? Megverni a Fideszt, ha az LMP-t, a DK-t, és az MSZP-t se sikerült?

Félreértés ne essék, nem a civilek politizálásával van baj. A társadalom különböző szegmenseiben érdekvédelmet folytató emberek és csoportok politizálása nélkül, sőt, a pártpolitikába való belebeszélése nélkül nem lehet demokráciát csinálni. Arról a jelenségről beszélek, amikor a médiában és a közéletben nagy befolyással bíró emberek azt gondolják, hogy nekik jár a hatalom, járnak a pozíciók, akár csak ebben a kis ellenzéki pocsolyában is. Anélkül is jár, hogy a politikai munkát elvégeznék.

A politika már csak olyan dolog, hogy az erősebb kutya baszik. Az nem úgy megy, hogy Jóska Pista kitalálja, hogy mivel ő egyetemi doktor, meg publikált háromszor az ÉS-ben, ezért neki jár egy egyéni körzet. Azt az egyéni körzetet meg kell szerezni.

Ha ezek a jelöltek álmodozás helyett azzal töltötték volna az elmúlt évüket, hogy végigszántják az általuk kiszemelt választókörzetet, helyi csapatot építenek, pénzt gyűjtenek, országos ügyeket generálnak a helyi problémákból, akkor most valószínűleg olyan ismertsége és támogatottsága lenne a jelöltségüknek, hogy az ellenzéki pártoknak meg kéne hajolniuk.

De ilyen civil egyéni jelölt (Kész Zoltánon kívül) nincsen. Egyetlen civil jelölt se volt képes megverni terepen a pártokat. Akkor hát miről is beszélünk?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.