2020. január 1., szerda

ÍGY VÁLTOZIK AZ ÉLET JANUÁR 1-TŐL

INDEX
Szerző: ZÁBORSZKY EDE
2020.01.01.


...Ha, ha és ha

- Ha éves autópályamatricával autózik, akkor ne felejtse el megváltani, ugyanis az éves és megyei autópályamatricák érvényessége egybeesik a naptári évvel. A matricát akár online, vagy mobilalkalmazáson keresztül is meg tudja váltani.

- Ha esetleg ismerősei próbára teszik, hogy mennyire van képben a magyar kormány személyi állományával, és a kormányszóvivő személye a kérdés, akkor NE vágja rá, hogy Hollik István! Ugyanis mától Szalay-Bobrovniczky Alexandra a kormányszóvivő.

- Ha ön négy gyermek boldog édesanyja, akkor eszébe se jusson személyi jövedelemadót fizetnie, ugyanis 2020. január 1-én lép életbe a legalább 4 gyermeket nevelő anyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is.

- Ha ön még hisz a kézzel írott levelekben, akkor készüljön fel, ugyanis változik a Bizonyos levelek olcsóbbak, mások pedig drágábbak lesznek, így megy ez.
- Ha ön szívesen kísérti meg a szerencsét, és ikszeli be a milliókat ígérő számokat, akkor van egy rossz hírünk: 250-ről 300 forintra emelkedik a legnépszerűbb hazai lottójátékok, az ötös és hatos lottó, valamint a skandináv lottó alapjátékainak ára.
- Ha ön autóval jár vécére is, de akkor is, ha csak szökő évente ül a volán mögé, itt egy tökfelesleges info: Nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban január 1-jétől, az intézkedéssel Magyarország csatlakozik környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. Ebből, ha minden igaz, semmit nem fog észrevenni.
- Ha ön éppen két állás között van, ahogy az amerikai mondaná, akkor van egy jó hírünk: januártól startol az álláskeresők díjmentes utazása.
Pénzügyek
- A kisvállalati adó (kiva) kulcsa 2020. január 1-jétől 12%-ra csökken. A hazai turizmus versenyképességének erősítése érdekében a kereskedelmi szálláshely szolgáltatás ÁFA-szintje a jelenlegi 18%-ról 5%-ra csökken
- Talán nem érint tömegeket, de fontos változás, hogy a reklámadó 2020. január 1-jétől 2022. december 31-ig felfüggesztésre kerül.

- 2020. január 1-től megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) mint adózási forma.
- Január 1-től minden szállásadó elvileg online jelenti a vendégei minden adatát, beleértve az idegenforgalmi adót is, legalább is kötelezett erre, hívja fel a figyelmet a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. Ez az úgynevezett NTAK rendszer.
- Januárban ismét növelni fogja a kormány a nyugdíjakat az inflációval arányosan, hogy megőrizzék a reálértéküket. Egy 2,8 százalékos emelést követően az átlagnyugdíj összege 134 154 forintra emelkedik január 1-től. A nyugdíjkorhatár 2020-ban 64,5 év lesz.
- 8 százalékkal emelkedik aminimálbér 2020-ban bruttó 161 ezer forintra, a középfokú végzettséghez kötött, a kötelező legkisebb keresetűek érdemi többségét adó bérminimum pedig bruttó 210,6 ezer forintra nő.
Drágul a cigaretta! A jövedéki adó mértéke a cigarettára az év elejétől az év közepéig 20 500 forint lesz ezer darabonként és a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka, de legalább 33 500 forint ezer darabonként. A vágott dohány esetén pedig 20 100 forint kilogrammonként...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.