2020. január 1., szerda

MIÉRT NEM TART A MAGYAR ELLENZÉK AMOLYAN TED-ELŐADÁSOKAT?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.12.31.


Tegyük fel, a magyar ellenzék jobb része -- és vele a demokratikus-liberális gondolat, a piacgazdaság, a teljesítményelvűség stb. -- a hagyományosan képességhiányos magyar politikai kultúra áldozatának tekinthető; nem tud érvényesülni, mert közegünk inkább kedvez az etno-nacionalista populizmusnak, az államelvűségnek és a felelősséghárító ellenségkeresésnek, röviden az össznépi hülyeségnek. Ez egy szép feltevés, noha az igazság kedvéért szögezzük le gyorsan, hogy nem igaz: a magyar ellenzék kicsiny, jobb része is valamennyire osztozik az általános képességhiányban és erősíti azt -- már csak azért is, amit itt lejjebb hiányolok a munkásságából. (A Momentum tagsága közben nyilván nem az a minőség, mint a szoci párté vagy a dk-é, a Párbeszédé is jobb ez utóbbiaknál stb.)

Tehát ahhoz képest, hogy az ellenzéki jobb minőségű része magát is jobb minőségűnek tartja (hiszen nem jött volna létre különben), nagyon érdekes, hogy nem tesz semmit a választói kompetencia erősítése érdekében, ezzel bővítendő annak a minőségnek a piacát, amelyet (az ellenzék jobb minőségű része) hite szerint képvisel. Az ellenzék nem teszi témává a demokráciát és a demokratikus döntéshozatal tárgyává tehető összes közpolitikai, közjogi stb. kérdést. Nem tudja megmutatni, miért jó, izgalmas, produktív a demokrácia, ha rendesen működik, azaz nem tud -- és szellem láthatóan igénye sincs ilyesmire -- kedvet csinálni a demokráciához. Márpedig, mivel olyan kicsi a nyilvánossága, ezt a munkát már az előző (legalább az önkormányzati) választások másnapján el kellett volna kezdeni az ismeretterjesztés és a participáció követeinek kiválasztásával és a legalkalmasabb struktúra megkeresésével.

A legalkalmasabb, legkézenfekvőbb módja az ilyen népszerűsítésnek és közegformálásnak a viták mellett könnyed előadások (előadássorozat) megszervezése szerte az országban, videóra véve, külön csatornát létrehozva rá stb. Sokak előtt ismertek a már Magyaországon is folyó TED-előadások, amiket bármilyen, így a politikai témáknak is lehetne szentelni és történik is ez a világban nagyon sok helyen. A TED a Technology, Entertainment, Design rövidítése, ahonnan elindultak a témák, de azóta jelentősen kibővültek ezek gyakorlatilag minden diszciplina és érdeklődési terület irányában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.