2019. október 18., péntek

EZ HOZOTT 10 SZÁZALÉKOT EGY ÉV ALATT - CSÖKKEN A PÉNZKIÁRAMLÁS AZ ALAPOKBÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.18.


Szépen teljesítettek az elmúlt egy évben a hosszúkötvény-alapok, akár 10 százalék feletti hozamot is termeltek a kitartó befektetőknek. Három hónap alatt is jóval több pénzt hoztak, mint a szuperállampapír.

Szeptemberben a hazai állampapírpiacon megállt a hónapok óta tartó hozamcsökkenés. A hozamgörbe elején és közepén alig mozdultak a hozamok, míg a hosszú végén 10–20 bázispontos emelkedést láthattunk. A fejlett piacok hozamai is emelkedtek a korábbi hónapok durva hozamesését követően. A korrekció annak ellenére következett be, hogy a jegybankok, így a Fed és az EKB is lazítást jelentett be szeptemberi kamatdöntő ülésén. A Fed 25 bázisponttal csökkentette a kamatokat, az EKB pedig 10 bázispontos kamatcsökkentés mellett jelezte az eszközvásárlási program újraindítását is – áll az OTP Alapkezelő szeptemberi portfoliójelentésében. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)

A magyar jegybank nem követte a kamatvágást, de növelte a jövőben kiszorítandó likviditást, ezzel némileg lazítva a monetáris kondíciókon, és jelezve, hogy lefelé mutató inflációs és növekedési kockázatokat lát. A forint árfolyama rekordszintre gyengült szeptember végén, az euróval szemben 336, a dollárral szemben 308 felett állt meg.

Szeptemberben korrekció és nagy volatilitás volt a kötvénypiacokon. A hónap közepére jelentősen megemelkedő hozamok végül a hó végén csökkentek ugyan, de kötvényalapok árfolyama összességében nagyjából a hó eleji szintekre tért vissza...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.