2019. október 18., péntek

FEKETEÖVES KERESZTÉNYÜLDÖZŐK ORBÁN BARÁTAI A TÜRK TANÁCSBAN, DE EZ ŐT LÁTHATÓLAG NEM ZAVARJA

NÉPSZAVA
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2019.10.18.


Orbán Viktor részt vett a Türk Tanács ülésén, pedig a testület tagjai kizárólag olyan vezetők, akik keresztényellenes politikát folytatnak.

A „közszolgálati” és a fideszes sajtó részletesen beszámolt Orbán Viktor kormányfő bakui útjáról és a Türk Tanács tagállami vezetőivel történt baráti találkozójáról, két fontos információ azonban kimaradt a tudósításokból. Nem szóltak arról, hogy az említett tanács kizárólag mohamedán többségű államokból áll, és arról sem, hogy mindegyik érintett kormány keresztényüldöző politikát folytat. 

A Türk Tanács hivatalos tagjai közé jelenleg Üzbegisztán, Törökország, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Kirgizisztán tartozik. Közülük Üzbegisztán, Törökország, Kazahsztán Azerbajdzsán szerepel az Open Doors nevű, amerikai újkeresztény hátterű szervezet keresztényüldözés-figyelő listájának élmezőnyében. 

De nem sokkal jobb a helyzet Kirgizisztánban sem: az Open Doors jelentése szerint az országban szintén rendszeresen előfordulnak a keresztények elleni fizikai támadások, templomgyújtogatások – ezek alatt a térségben azt kell érteni, hogy nem az üres épületet, hanem a templomot és a hívőket együtt gyújtják fel; legutóbb egy 40 fős baptista gyülekezet esett ilyen merénylet áldozatául. 

Az állam adminisztratív úton is korlátozza a keresztények vallásgyakorlását. Tilos a nyílt evangelizáció (vagyis a hittérítés és az igehirdetés). A keresztény hitűek kimutathatóan nehezen találnak munkát. Egy egyházi gyülekezet állami nyilvántartásba vételéhez 200 hívő szükséges, de a hatósági zaklatások és az egzisztenciális hátrányok miatt kevesen vállalják a regisztrációt, anélkül viszont maga a gyülekezet van kitéve a rendőrségi razziáknak és bírságoknak. A Türk Tanács összes többi tagországában a keresztények a kirgiz hívőknél is súlyosabb elnyomásnak vannak kitéve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.