2019. október 18., péntek

KIŰZNÉ A GAZDAGOKAT A FŐVÁROSBÓL KARÁCSONY: VALÓBAN BEVEZETHETIK A LUXUSINGATLAN-ADÓT?

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.10.18.


...Egy, a Portfolio által megkérdezett ügyvéd szerint az önkormányzatok a helyi adókról szóló törvény keretei között állapíthatnak meg adónemeket és az adómértéket. Ezek az önkormányzat által megállapított adók lehetnek helyi adók és települési adók. A helyi adókat szabályozza a rendelet (telekadó, építményadó, ipa, ifa), a települési adókat pedig szabadon választja és veti ki az önkormányzat, de nem vonatkozhat olyan adótárgyra, amire közteher vonatkozik, tehát mivel az épületekre már vonatkozik az építményadó, így az ügyvédi álláspont szerint az épületekre nem vethető ki szabadon települési adó.

- A fővárosban az építményadót a kerület vezetheti be, tehát ez nem fővárosi határkör, kivéve, ha az érintett kerületi önkormányzat képviselőtestülete előzetes beleegyezését adta ehhez – tehát kerületi felhatalmazások alapján vezetheti csak be a főváros ezt az adófajtát.
- Az építményadó a törvény keretei és a törvényi maximumok figyelembevételével vezethető be, az adó alapja az önkormányzat döntésétől függően az építmény négyzetméterben számított hasznos alapterülete, vagy az építmény korrigált forgalmi értéke.

Az adó évi mértékének felső határa az adóalap-megállapításnál 1100 forint négyzetméterenként, vagy az adóalap-megállapításnál a korrigált forgalmi érték 3,6%-a. A fentiek szerint arra van lehetőség, hogy a nagyértékű (előzetes nyilatkozatok szerint 500 millió forint felett) ingatlanokra a törvényi maximumot állapítják meg építményadóként – vagy a kerületek, vagy felhatalmazásuk alapján a főváros.

Mit jelent ez a lakáspiacra nézve?


Mivel a teljes fővárosi lakáspiacnak elenyésző részét teszik ki az 500 millió forint feletti ingatlanok, ezért a lakosság legnagyobb részét nem érintené a bevezetni tervezett adó. A Budapesti Lakáspiaci Riport adatbázisa szerint az új építésű lakások mindössze 0,5 ezreléke, vagyis minden kétezredik lakás kerül csak ennél többe. Ez ma Budapesten 7 darab új lakást jelent, melyek az V. és a XII. kerületeben vannak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.