2019. október 18., péntek

MEGREPEDT A FIDESZ, DE MÉG NEM ESETT SZÉT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.10.18.


Karácsony Gergelyről, Budapest új, 44 éves főpolgármesteréről közöl portrét a müncheni Süddeutsche Zeitung. A cikk szerzőjének megfogalmazása szerint a választási siker nyomán „fénylő látomás” tűnt fel a Kaczyński, Babiš és Orbán uralta középkelet-európai tájon - azon a Magyarországon, amelyre Orbán Viktor kormányfő az „illiberális demokrácia” címkét ragasztotta, „baloldali zöld sziget” emelkedett ki. A bajor lap megemlíti a szexvideó hatását, mint amit a nemzeti konzervatív kormánypárt az ideológiailag nem eléggé szilárd választóknak nem tudott kielégítő módon megmagyarázni.

Karácsony a Fidesz-elit ellentéte

Karácsony, akit öt évvel ezelőtt a 14. kerület polgármesterének választottak, megjelenésében sokban a nyakkendős Fidesz-elit ellentéte – írja a Süddeutsche, és kitér a főváros új vezetőjének vidéki származására, valamint szociológus-politológus végzettségére. A kicsiny zöld liberális párt, a Párbeszéd politikusa, aki felismerte, hogy Orbán nagyrészt az „oszd meg és uralkodj” elvének, az ellenzék megosztottságának köszönheti hatalmát, azon túl, hogy a nagy pártok számára kedvező módon változtatta meg a választási rendszert. A több baloldali és liberális párt közös jelöltjeként fellépő Karácsony előtt Isztambul példája lebegett – azé a török nagyvárosé, ahol az ellenzéki polgármesterjelölt nemrégiben legyőzte az Erdoğan-pártnak, az AKP-nak a jelöltjét. A török kormánypártról – írja a Süddeutsche – Karácsony azt mondta, hogy annak agresszív, illiberális hatalma sokban emlékeztet az Orbán-rezsimre.

Megrepedt az Orbán-rezsim, de a szétesése még messze van

Most – állapítja meg a müncheni újság – a derűlátók azon örvendeznek, hogy a budapesti főpolgármester-választás a startlövés volt az ellenzék 2022-es parlamenti választási győzelméhez. A kétkedők azonban utalnak arra, ami Lengyelországban történt: Varsó tavaly liberális, Európa-párti polgármestert választott, most viszont ettől függetlenül a parlamenti választáson ismét a jobboldali nacionalista PiS kormánypárt szerezte meg az abszolút többséget. Az kétségtelen, hogy Karácsony választási sikere megrepesztette az Orbán-rendszert, de a repedés és a szétesés között még nagyon hosszú az út – állapítja meg a Süddeutsche Zeitung.

A Fidesz legyőzhető

Szintén az új budapesti főpolgármesterrel foglalkozik a londoni Guardian, hasonló hangütéssel, itt-ott eltérő megfogalmazásokkal. Így például míg az Orbán-kormány minősítő jelzője a német lapnál nemzeti konzervatív, addig az angolnál szélsőjobboldali. A Guardian a Budapesten és a több vidéki városban elért ellenzéki sikerről megállapítja, hogy azt több mint egy évtizede kizárólag kudarcok előzték meg. Orbán Fidesze tavaly a harmadik egymást követő alkalommal nyerte meg a parlamenti választást, és nagyrészt uralja az országban a médiát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése