2019. december 11., szerda

ÁTÉLI ORBÁN ÉRZÉSEIT, ÉS NEM HISZ NEKI – ÚJFAJTA CIVIL ELLENZÉKI SZERVEZŐDÉST AJÁNL A SZÍNHÁZRENDEZŐ

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2019.12.10.


A kormány régóta és folyamatosan hazudik, ezért nem szabad elhinni, hogy tartósan meghátrál a kultúra felügyeletéért indított harcában. A rezsim nem fog lemondani arról, hogy a művészeket is maga alá gyűrje, ezért nem elég csak tüntetni ellene – erről beszélt Fodor Tamás rendező, aki úgy tudja, a Nemzeti Kulturális Alaphoz később még hozzányúl a kormány. De ez csak egy a központosító törekvések közül, ezért eljött az ideje, hogy a rendszer ellenfelei, tanárok, egészségügyi dolgozók, művészek végre összeálljanak, állandó ellenzéki kerekasztalt hozzanak létre – mondta Fodor Tamás, aki közben megpróbál empatikus lenni Orbán Viktorral is.

– Mit csinálsz azzal a macskával, miért pörgeted a farkánál fogva a fejed fölött?

– Örömet szerzek neki.

– Így?

– Nem. Úgy, hogy mindjárt leteszem a földre, és elengedem.

Ez a vicc jutott eszébe Fodor Tamás szín–ész, rendezőnek, a Stúdió K Színház alapítójának az új központosító kulturális törvényjavaslatról, amelynek első, széles körű tiltakozást kiváltó tervezetéből a kormányzat a hétfői parlamenti benyújtás előtt több kritikus pontot is kivett, de azért így is tartalmaz lényeges, a kormány hatalmát kiterjesztő változtatásokat.

A parlamentben várhatóan szerdán szavazásra kerülő javaslat szerint például, ha egy városi színház állami támogatást is kér, akkor az önkormányzatnak meg kell állapodnia a kormánnyal a közös működtetésről, így a vezetői kinevezés módjáról is. Ez a tervezet előző változatában szereplő tétel puhább megfogalmazásának tűnik, abban ugyanis még az állt, hogy az emberi erőforrások miniszterének, azaz jelenleg Kásler Miklósnak, vétó joga lenne a színházigazgatók kiválasztásakor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.