2019. december 11., szerda

A DIKTATÚRÁHOZ NEM KELL HITLERBAJUSZ ÉS A KARLENDÍTÉS

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.12.11.


„Hitler bűnöző óriás volt, törpe szellemiséggel és semmi moralitással” – írta a náci vezérről szóló könyvében Ormos Mária történész. A közelmúltban elhunyt tudósra emlékezünk egy korábban megjelent interjú részletének felidézésével. Ormost egyébként azért szorgalmazta, hogy a diktátorról szóló könyve újra megjelenését, mert – mint mondta – azt tapasztalja: a világban megerősödő populizmus újra a hatalom csúcsára repíti a zsarnokokat. A tömegek pedig a legritkább esetben ismerik fel a zsarnokot, aki ma már természetesen nem visel bajuszt, s már a karlendítés sem előírás.

- Önt különös erővel vonzza a diktatúra tanulmányozása, írt már Mussoliniról, de Hitlerről ez már a sokadik könyve. Mi az, ami izgatja az autokráciában, inkább a létrejötte, viszonyai, vagy inkább a diktátor személye?

- Természetesen valamennyi tényező együtt. Viszont jó ideje azt gondoltam, hogy félre kéne már tenni ezt a témát, hisz a történelmi események dokumentumainak jobb helyük van a levéltárakban, vagy szakemberek könyvespolcain. De az utóbbi időben rájöttem, hogy nincs igazam. Ma ennek a témának újra ideje van, hisz ma is működésbe lendülnek diktatúrák. Ezért fogadtam el kiadóm ajánlatát, hogy az induló életműsorozatomat kezdjük a Hitler életét feldolgozó kötettel. A náci vezér egy megzavarodott, válságos kor gyermeke, akinek programja a liberalizmus és a demokrácia gyengeségeinek felszámolását kínálta. Persze Hitler a huszadik század problémáira igyekezett választ keresni, felhasználva a modern társadalmi manipulációt, bevetve a diktatúrát, az önkényt és a terrort. Hitler bűnöző volt, egy óriás bűnöző, mindenfajta moralitás nélkül. Hasonlók ma újra feltűnnek a világban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.