2019. december 11., szerda

ZAKLATÓPÁRT LETT A FIDESZ, DE SENKI NEM GONDOLT ARRA, HOGY PROF. DR. KÁSLER MIKLÓS NEVEZZEN KI SZÍNHÁZIGAZGATÓKAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2019.12.11.


Csaknem éjfélig tartó, indulatoktól fűtött vitat tartott az Országgyűlés kedden arról a Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatról, amely alapvetően változtatná meg a kultúra finanszírozását Magyarországon.

Elsőként Fekete Péter, az Emmi kulturális államtitkára szólalt fel, azt állítva, hogy a törvényjavaslatig vezető folyamata valójában már 2015-ben elkezdődött, amikor öt művészeti intézet igazgatója (Vidnyánszky Attila, Ókovács Szilveszter, Jordán Tamás, Oberfrank Pál és maga Fekete Péter) együtt eldöntötte, hogy nem kér a kulturális taóból. Szerinte amíg az Orbán-kormány kiemelkedően sokat költ kultúrára, az önkormányzatok egyre kevesebbet.

A Demokratikus Koalíció részéről Arató Gergely azt mondta, a törvényjavaslat nem a nemzeti kultúra védelméről szól, ahogy azt az Orbán- kormány állítja, hanem a színházigazgatói kinevezésekről. Szerinte a kabinet meghurcolja a Katona József Színházat azért, mert feltárt egy visszaélést – Gothár Péter zaklatási ügyét –, miközben megvéd egy olyan politikailag kinevezett színházigazgatót – Dörner Györgxöt, az Újszínház vezetőjét – , aki valóban eltusolt egy zaklatási ügyet. Az Orbán-kormány fenntartja magának azt a jogot, hogy beleszóljon az önkormányzati színházak vezetőinek megválasztásába – hívta fel a figyelmet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.