2019. szeptember 3., kedd

KIDERÜLT PALKOVICS ÚJ TERVE: EZ LEHET A SORSA A CORVINUSNAK, A SEMMELWEISNEK ÉS A BME-NEK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.09.02.


A nagy budapesti egyetemek összevonása helyett a hvg.hu információi szerint akadémiai kutatóintézetekkel terelné őket közös ernyőszervezetbe az immár a felsőoktatás felett is diszponáló innovációs és technológiai miniszter. A még kiformálás előtt álló jogi megoldással évtizedes gordiuszi csomót vághat át az ötletgazda, Palkovics László: nem kell éveket várni, gyakorlatilag egyik napról a másikra kerülhetnek feljebb a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban az eddig a hátsó szekcióban jegyzett intézmények.

Nem egyetlen monstre „szuperegyetemmé” gyúrná-olvasztaná össze, hanem egy ma még nem létező jogi formába: úgynevezett egyetemi társulásokba terelne a kormány a hvg.hu információ több nagy, hazai egyetemet.

A 24.hu hétfő reggel, egyetemi forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a felsőoktatást szeptember 1-jével átvevő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az új portfólió birtokában Orbán Viktor egyik régi nagy tervét leporolva, a University of London mintájára egyetlen intézménybe vonná össze a három nagy budapesti egyetemet: az ELTE-t, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) és a Semmelweis Egyetemet. Az összevonás legfőbb motivációja az egyetemi találgatások szerint, hogy a kormány így érje el régi – eddig teljesületlen – célját, hogy a magyar felsőoktatás teljesítménye láthatóvá váljon a nemzetközi piacon, és legalább egy egyetem felküzdje magát a kétszáz legjobb intézmény közé.

Bár a motiváció hasonló, a megvalósítás a hvg.hu információi szerint kicsit másként nézne ki: összevonás helyett önálló jogi személyiségként rendelné egymás mellé, egy intézményi ernyő alá az egyetemeket, plusz a tudományterületeikhez passzoló akadémiai kutatóintézeteket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.