2019. szeptember 3., kedd

TISZTÚJÍTÁS AZ ORVOSI KAMARÁBAN: EMELNÉ A TÉTET AZ ÚJRATERVEZÉS

MAGYAR HANG
Szerző: BODACZ PÉTER
2019.09.03.


...Miközben a MOK (MAGYAR ORVOSI KAMARA) kizárólag magasabb bérekre való ígéretet akar kicsikarni a kormányzattól (csak most nem a tárgyalóasztalnál, hanem utcai demonstráción), a belső ellenzék határozottabb, offenzívabb kiállást tartana szükségesnek – nyilvánvalóan felismerve a kampányhelyzetet.

Az ÚT (ÚJRATERVEZÉS) tegnap tette közzé elképzeléseit: a tétet nemcsak tartalmi síkon, de az erő felmutatásának terén is emelnék. Céljuk a béremeléseken túlmenően, hogy szakmai és döntéshozói konzultáció induljon az egészségügy átfogó problémáinak megoldására. Ha ez nem történne meg záros határidőn belül, akkor felmondanák az önként vállalt túlmunkát. (Ez a nem sürgősségi ellátás összeomlását eredményezné.)

Az Újratervezés egyébként egyetért a nagygyűlés ötletével, de módosítaná annak tematikáját, mivel – állítják – a MOK felhívása szerint az esemény csak „parttalan beszélgetésnek”, „gőzleeresztésnek” adna teret. Ehelyett azt szeretnék kiharcolni, hogy a kormány 8 héten belül írja alá azt a megállapodást, amely garantálja: a szakorvosi bérminimum már 2020-ban eléri a bruttó 1 millió forintot és ehhez kötötten a hálapénz adása és elfogadása is váljék jogszabályellenessé.

Arra is garanciát kérnének, hogy 6 héten belül álljon fel egy munkacsoport a kormányzati oldal a MOK, a Kórházszövetség és a betegszervezetek által delegált kompetens szakértőkből. Ennek feladata lenne áttekinti az egészségügy helyzetét és az ebből fakadó tennivalókat, illetve fejlesztési terveket készítsen egyebek között a szerkezeti és szervezeti változtatásokra, a finanszírozás átalakítására, a szakmai irányelvek megújítására, a képzésre, a teljesítmény mérésére, illetve a lakosság egészségtudatosság erősítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.