2019. szeptember 3., kedd

KÜLFÖLDÖN ELVESZÍTED ÉS ÚJRA MEGTALÁLOD ÖNMAGAD

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Lise
2019.09.03.


Mi történik, amikor túl sokat lógsz külföldön a honfitársaiddal vagy más határátkelőkkel? Képes leszel beilleszkedni? Egyáltalán: szükséges a beilleszkedés? Mi a helyzet ellenkező esetben, ha túl sokat vagy együtt a helyiekkel? Elfelejted, honnan jöttél? Levetkőzöd a régi szokásaid? Egyáltalán: elveszíted önmagad külföldön, új életet kezdve?

A kérdések sorát még csak nem is én tettem fel, hanem a holland Lise, aki meglehetősen szokatlan országot választott határátkelése célpontjául (és ezért gondoltam, hogy érdekes lehet itt, a Határátkelőn is): Macedóniát.

Mint oly sokakat, őt is a szíve (azaz egy szerelem) húzta nyugatról keletre, ahol érdekes tapasztalatokat szerzett és most elsősorban nem is a mindennapokra gondolok. Lássuk, milyeneket!


„Egy dolog biztos, a határátkelők másként gondolkodnak, mint az otthon maradottak. Ezért találkoztam a világ minden tájáról emberekkel itt, Szkopjéban. Egymásra találunk, mert van bennünk valami közös. Valami olyan, amit az otthon maradt családtagjaink és barátaink nem értenek.

Szeretünk beszélgetni az itteni életünkről, mi történik az országban, a különbségekről és arról, mit keresünk itt. Emellett rendkívül nyitottak vagyunk, tök idegeneket meghívunk egy kávéra vagy sörre és segítünk, ahogy tudunk.

A magam részéről próbálok a lehető legjobban vagy a szerintem kívánatos mértékben beilleszkedni. Szeretném hinni, hogy nem veszítettem el magam a folyamatban, sőt, sokkal inkább önmagam lettem. De hát nem mindenki ezt szeretné gondolni?

Én ma sokkal biztosabb vagyok az életemet érintő dolgokban, mint korábban. Tudom, kik a barátaim, akik mindig mögöttem állnak, még akkor is, ha akár egy éve nem beszéltünk.

Jó döntés volt Macedóniába költözni, bár abban már nem vagyok biztos, hogy hosszú távon itt akarok maradni. És persze tudom, hogy megtaláltam azt az embert, akivel az egész életem le akarom élni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.