2019. szeptember 3., kedd

ÜGYNÖKÖK PÖRGETIK A LAKÁSHITELEZÉST - NEM ÉRDEKLI A FIX KAMAT A LEGRIZIKÓSABB ADÓSOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.03.



Ismét élénkül a válság előtti időszakot jellemző közvetítői értékesítés – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a banki vezetőkkel beszélgetve. Már a lakáshitelek 30–50 százalékára a közvetítők beszélik rá az ügyfeleket. A gyorsan változó kamatozású hitelek fixre váltásának kampánya eddig nem sok eredménnyel járt.

Számos olvasónk jelezte, hogy a devizahitelezés dandárjában ügynökök beszélték rá a hitelfelvételre. Szinte teljes közösségek is akadtak, ahol egy-egy nagyon meggyőző közvetítő a megfogalmazás szerint „sikeresen bepalizta” az ottani lakókat. Úgy tűnik, mintha ismét felbukkant volna ez a jelenség, a „keresztértékesítés” (több hitel felvétele) terjedésével együtt. Az MNB hitelezési folyamatokról készített friss elemzésében leírta, hogy a banki hitelezési vezetők szerint „a válság előtti időszakot jellemző közvetítői értékesítés ismét élénkülni látszik”. Az új jelzáloghitelek 30–50 százalékát már a közvetítők hozzák.

A bankok és az MNB is nem győzik hangsúlyozni, hogy a most felvett lakáshitelek sokkal biztonságosabbak. Az adósok többsége Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt vesz fel, jellemzően 5 és 10 éves kamatperiódussal. Arra azért szerintünk érdemes gondolni, hogy ha a gazdasági klíma rosszabbra fordult, akkor nem feltétlenül számíthat mindenki a mostani jövedelmére. Hiába nem emelkedik tehát a törlesztő (a második negyedévben már a felvett lakáshitelek 27 százalékát a teljes futamidőre fixálták az adósok), ha az azt biztosító kereset hibádzik..
.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.