2019. szeptember 3., kedd

MEGELŐZHETŐK LENNÉNEK, EHELYETT ELFORDÍTOTT FEJJEL TŰRJÜK A SOROZATOS CSALÁDON BELÜLI GYILKOSSÁGOKAT

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2019.09.03.


... a szakirodalomból biztosan tudjuk, hogy az ilyen gyilkosságok szinte soha nem előzmények nélkül történnek:

a gyilkosságot általában felismerhető viselkedésmintázatok előzik meg, ahogy az a zöldlomb utcai és a kőbányai gyilkosságok esetében is történt.
Előbbinél egyes hírforrások szerint a férfi egyre agresszívebben viselkedett az élettársával, néhány nappal a gyilkosság előtt pedig azért hívta ki a nő a rendőröket, mert a férfi elvette tőle a lakáskulcsait. Utóbbinál pedig a gyanúsított a volt barátnőjével történő szakítást követően fenyegető üzeneteket küldött neki, a nő még a zárát is lecserélte, hogy a férfi ne tudjon bejutni a lakásba.

Ezek az esetek megelőzhetőek lennének. A megelőzéshez azonban nemcsak a társadalomban kellene célzottan tudatosítani, mi számít már bántalmazásnak, mi elfogadható egy kapcsolatban és mi nem (ebben például a sajtónak is szerepe van, hányszor figyelmeztettek már jogvédő szervezetek arra, mennyire káros, ha újságírók olyan kifejezéseket használnak ilyen hírekről szóló cikkekben, mint a „szerelemféltés”, mégis újra és újra előfordul), hanem a törvénykezésben és a rendőrség felkészítésében is változtatásokra lenne szükség.

Magyarországon hetente legalább egy nő meghal a családon belüli erőszak következtében – szól a gyakran hangoztatott statisztika. Lenne rá mód, lenne rá lehetőség, hogy ez ne legyen így.
Amíg azonban a kormány álláspontja az, hogy csak a „migránsok” jelentenek veszélyt a magyar nőkre, és hogy a családon belüli és a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó isztambuli egyezmény ratifikálása azért nem kerül napirendre, mert például szó van benne a társadalmi nemekről, addig ez a statisztika valószínűleg csak romlani fog.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.