2017. március 14., kedd

ORBÁN HATALMÁT ERŐSÍTI MINDENKI, AKI A LEVÁLTHATATLANSÁGÁRÓL BESZÉL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.03.14.


Tegnap este sikerült belenéznem Kálmán Olga műsorának végébe, éppen Tölgyessy Péter utolsó mondatait kaptam el. Miután nem láttam a beszélgetéseket elejétől a végéig, véleményt sem fogok mondani. Ezt haladéktalanul megtette az Origo nevét szokásosan nem vállaló szerzője. Igaza van egyébként, ilyen cikkhez én sem adtam volna a nevemet. Igaz, hogy nem is írnék ilyen cikket, bármennyire kell is a fizetés. De ez magánügy.

Ugyanerről a műsorról olvashattam a Propelleren. A különbség mindössze annyi, hogy itt nem személyeskedő mocskolódás jegyében íródott a cikk, egy dologban azonban megegyezik az egykor sokkal jobb napokat látott origós írással. Mégpedig abban, hogy lényegében azt emeli ki az interjúból: az Orbán-kormány leválthatatlan. Márpedig Tölgyessy Péter nem ezt mondta. Ő azt mondta, most leválthatatlannak tűnik, de ez nem jelent semmit. Ha a nemzetközi trend megváltozik, villámgyorsan változhat a helyzet nálunk is. A rendszerváltást megelőző évben is biztosnak tűnt, hogy lehetetlen leváltani a kormányt és néhány hónap alatt létrejött – pontosabban előbújt – az ellenzék, a rendszer összeomlott. Tölgyessy szerint ha kinyílik egy kapu – ha igény és akarat lesz a kormányváltásra – akkor azon a kapun be fog lépni az a valaki, aki el tudja söpörni Orbánt.

Ha van valami, ami hihetetlenül kártékony az ország azon fele számára, akik nem egy ilyen országot szeretnének, akkor ez az. Nem csupán a közpénzből kormánypropagandát folytató oldalakon jelenik meg nagyon markánsan ez a vélemény, hanem a független, vagy egyenesen kormánykritikus felületeken is. Naponta olvashatjuk, hallhatjuk elemzőktől, politológusoktól, újságíróktól, sírkőfaragóktól és harangöntőktől egyaránt. Megjelenik kommentekben, tévéműsorokban, mindenhol.

Stabilan tartja magát ez a nézet, mint ahogy elég sokáig tartotta magát az az elképzelés is, hogy a Föld lapos és a Nap körülötte kering. Amitől persze még nem lapos és nem kering, de ezt hittel állították.

Akarva, vagy akaratlanul, de Orbán hatalmát erősíti mindenki, aki a leválthatatlanságáról beszél. Miközben mindenkinek pontosan tudnia kell, hogy nincs olyan rendszer, amely leválthatatlan, nincs olyan hatalom, amelyet meg ne lehetne dönteni és nincs olyan ember, akit felelősségre ne lehetne vonni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.