2019. május 24., péntek

TESSÉK VÁLASZTANI! - A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: KOCSIS GYÖRGYI
209.05.24.


Magyarország lakossága alapvetően föderalista, csak éppen nem tud róla – én legalábbis ezt olvastam ki a vasárnapi európai parlamenti választások előtti utolsó lapszámunkban közzétett, a Medián által készített közvélemény-kutatásból. Mert mi is derül ki ebből az izgalmas olvasmányból? Először is az, hogy a magyar ember szívvel-lélekkel EU-párti. Erős többség támogatná a csatlakozást az Európai Ügyészséghez, és csak igen kevesen elleneznék az euró bevezetését – márpedig mi lehet ennél föderalistább álláspont? Ehhez képest a mostani becslések alapján a biztos szavazók több mint fele a Fideszre voksol majd. A magyar ember szívéhez ugyanis – derül ki ugyanebből a felmérésből – a föderalizmussal ellentétes, a kormánypárt által hívószóként használt „nemzetek Európája” gondolat áll közel: vagyis az a hatvanas években létezett, azóta meghaladott, antidemokratikus integráció, amiben még egyáltalán nem lehetett európai parlamenti képviselőket választani.

A Fidesz-szavazó tehát vasárnap arra voksol, hogy legközelebb már ne is szavazhasson!

Na, erre varrjon gombot, aki tud!

Mi varrtunk, többet is. Ilyen erős gomb mindenekelőtt Szellem rovatunk Néphasználat című, a populizmus általános természetrajzát felvázoló írása, amely mások mellett Tocqueville, John Lukacs és XVI. Benedek pápa nyomdokain haladva fejti ki, miképpen kerül hatalomra a többség zsarnokságára támaszkodva a mindenkori demagóg. A teória mezejéről a praxisra áttérve Fókuszban rovatunk egy tőrőlmetszett demagóg, a múlt héten lebukott osztrák szélsőjobb politikus, Heinz-Christian Strache és az ő magyarországi kebelbarátja, Orbán Viktor propagandagépezetének működését teszi nagyító alá az EP-választások fényében. Orbán azonban nemcsak Strachénak igaz híve, hanem – mint tőle magától tudjuk – egyidejűleg Helmuth Kohlnak is, emlékeztet az Európai Parlament átalakuló erőviszonyait latolgató cikk a Világ rovatban. Pszichológiai doktori disszertációra vár e súlyos kognitív disszonancia feloldása, tekintve, hogy a néhai kancellár az európai integrációt szerette biciklihez hasonlítani, amit, ha nem akarjuk, hogy felboruljon, mindig hajtani kell. Előre persze, nem hátra.

Választás előtti olvasmányként feltétlenül olvasóink figyelmébe ajánlok még két, a vasárnapi eseménnyel kapcsolatos írást. A Világ rovatból az is megismerhető, hogyan próbálják meghackelni az európai demokráciát a Putyin-közeli trollgyárak, valamint azt a véleményt, amely állítja: minden ellenkező híreszteléssel szemben van választék a szavazólapon – csak el kell menni szavazni.

Aki nem a legszebbet keresi, hanem megelégszik a legkevésbé csúnyával, már sokat tett saját és szerettei üdvéért.

A szavazóhelyiségből hazatérve is marad sok érdekes olvasnivaló a HVG-ben. Tech rovatunk a mobilpiaci trónok harcáról ír. A Gazdaság rovat nagy vihart kavart kúriai tanulmányt ismertet, amely a bíróságok ellentmondásos ítélkezési gyakorlatát vizsgálta a devizahiteles-perekben. A Magyarország rovatban pedig nemcsak arról lehet olvasni, hogyan lovasították meg Fidesz-oligarchák a nemzeti lovasprogramra szánt pénzeket, hanem a hazai taoizmus újabb fordulatairól is. A vallás egyik főpapja, a Színházművészeti Bizottság elnöke magyarázza el, miért érdemlik meg a kormánybarát színházak a tao-pénzeket, és mások miért nem.

Szóval: tessék választani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.