2019. május 24., péntek

„A NEMZETHALÁL MÉG ODÉBB VAN”

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.05.24.


A kormány folyton a bevándorlásról beszél, pedig az elvándorlás jelenleg jobban befolyásolja Magyarország gazdaságát, társadalmát. Kik és miért mennek el? Hányan mennek és hányan jönnek vissza? Mihez tud kezdeni a kormány ezzel a helyzettel? Megoldás a gazdasági bevándorlók Magyarországra hozása? Hárs Ágnessel, a téma közgazdász kutatójával beszélgettünk.

Magyarországon erősen átpolitizálódott az elvándorlás kérdésköre: a kormány úgy kommunikál, mintha nem lenne probléma, az ellenzék nemzethalált vizionál. A tények mit mutatnak, melyik állítás van közelebb az igazsághoz?

A nemzethalál még odébb van, de ez csak bon mot inkább. Valóban nagyon átpolitizálódott térbe érkezett meg ez a probléma, és nagyon erős képviselője vagyok, hogy ne így fogalmazzunk a nemzetközi vándorlásról. „Úgyis elmegy. Mindenki elmegy. Nincs megoldás” – ilyen végletes megfogalmazásokkal kezdtek el beszélni az elvándorlásról. 2010 után gyorsult fel ez a folyamat Magyarországon, tehát nem egy olyan régi ügy, amiről ilyen végleteseket lehetne mondani.

Az Orbán-kormány újbóli hatalomra kerülése miatt gyorsult fel a kivándorlás 2010 után?

Ezt nem lehet megmondani. 2010 után nyílt meg például az osztrák piac a magyar munkavállalók előtt. Ezeket a hatásokat nem lehet szétválasztani.

Nincs erre semmilyen módszer?

Utólag megpróbálhatunk kérdezni. Van egy friss kutatásunk, amit még nem publikáltunk, amiből az látszik, hogy

a magyarok 40 százalékának nincs ismerőse külföldön.

Ez nem kevés, de mégsem arról van szó – amit szokás mondani –, hogy mindenkinek van már családtagja külföldön. Tehát létezik egy buborék, amelyben élünk, és ez torzítja az elvándorlásról kialakított képzeteinket. Korábbi kutatásainkból egyértelműen látszik például, hogy a bérkérdés csak egy része az okoknak.

Milyen más okok vannak?

A bér nyilvánvalóan fontos ok. Az EU-ban szabad a munkavállalás, és vannak fejlettebb és a kevésbé fejlett régiók, az előbbibe vándorolnak az utóbbiból az emberek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.