2019. május 24., péntek

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.05.24.



P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Szarvasbőgés

Ha a Fidesz kommunikációs szakapparátusa egy európai jelentőségű botrány ügyében hatodik napja nem képes két értelmes érdemi mondatot kipréselni magából, akkor ott bajok vannak. Ha ez a botrány a szomszédos Ausztriában történt, és olyan vezető politikussal, akivel a magyar kormányfő a botrány előtt egy héttel még a közös politikai jövőt tervezte, akkor a baj alighanem nagyobb, mint gondolnánk. A történet ismert. Azzal kezdődött, hogy Strache régi barátját, a Szabadságpárt (FPÖ) egyik vezetőjét, az oroszul jól beszélő Johann Gudenus bécsi alpolgármestert megkereste egy orosz nő 2017 elején. Aljona Makarovaként mutatkozott be, aki Igor Makarov, egy Putyinhoz közel álló oligarcha unokahúga, és akiről azt lehetett feltételezni, hogy jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik. A nő Putyinhoz fűződő, valószínűsíthető viszonyára Strache utal is a találkozójukon. Makarova azzal indított, hogy földeket venne Gudenustól ötszörös áron, de aztán az osztrák politikus előállt egy sokkal jobb ötlettel, hogyan támogathatná a nő a pártot, későbbi ellenszolgáltatásokért cserébe: döntő tulajdonrészt kellene vásárolni a Kronen Zeitung című osztrák lapban. A mondat elhangzását követően elszabadult a pokol. Érzékelhető, hogy a felvételen látható szereplők, különösen az alkancellár aligha mondható színjózannak, és az idő előrehaladtával egyre szélesebb mozdulatokkal magyaráz, de ez a lényeget illetően nem fontos, tanulság: az ember piásan ne akarjon napilapot. A végén Strache kifejtette, hogy neki úgy kell újságot venni, ahogy Pecina vett médiát Orbánnak: ne közvetlenül, hanem alapítványokon keresztül, egy strómanszerű alaknak. Onnantól már egyszerű. Végtére is nem nagy ügy, kétségtelen azonban, hogy józanságot igényel.

Földvári Zsuzsa: Az osztrák válság

Az államrend válságává fajult Ausztriában a Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének lépre csalását bemutató videó nyilvánosságra hozatala. A felvétel kétéves, mindmáig nem tudni, ki készítette. A politikust kinyírták ugyan vele, de hogy radikális pártját is megingatták-e, azt ma még nem tudni.

Garam Katalin: EP-választás északon


„Ma meg fogok születni – mondja egy videón egy kisbaba –, Európa-szerte több ezer társamhoz hasonlóan. Milyen lesz az a világ, amiben felnövünk?” Az Európai Parlament szavazásra felhívó 3.20 perces videóját április 24-én tették fel az internetre, azóta csaknem 35 millióan látták. Amíg Magyarországon a harci dobok dübörögnek, addig Európa nagy része arra készül, hogy megtalálja a globális válaszokat arra, milyen világot kell átadni a felnövekvő generációnak: a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a határok biztonsága, a terrorizmus elleni harc és a közös béke, egyenlőség, emberi jogok, valamint a demokrácia elősegítése. Ha ilyen világot akarsz adni a gyerekeidnek, menj el szavazni! Ez az üzenete a videónak.

Mellár Tamás: Parlamenti színes (7.)

Váncsa István: Vadászjelenetek Alsó-Ausztriából

Losoncz Miklós: Brexit: változatlan bizonytalanság, súlyosbodó következmények

A Konzervatív Párt és a Munkáspárt vezetői közötti kompromisszumkeresés kudarca után a brit parlament alsóházában továbbra is fennáll az EU-ból való kiválással kapcsolatos döntéshozatali patthelyzet. Az eddigi halogatás miatt az Egyesült Királyságban is meg kell rendezni az európai parlamenti választásokat, ami egyrészt jogi problémákat vet fel az EU-ban, másrészt nyilvánvalóvá teszi a két nagy parlamenti párt támogatottságának hanyatlását. Megoldás továbbra sem körvonalazódik, a megállapodás nélküli rendezetlen kilépés és a bennmaradás közötti skálán minden elképzelhető. Marad a brit kormányzati és parlamenti bénultság, az Egyesült Királyság és az EU számára egyaránt súlyos következményekkel járó bizonytalanság.

Pályi András: Szigeti László 70

Bokros Lajos: A magyar jegybank valódi arca

Csató Katalin: Jelek, jelzések


V I S S Z H A N G

Huszár Ágnes: Szecskába vágva

Kenyeres Zoltán: Jótékony feledés?

Kertes Attila: Putyinozás

Nagy György: Mikortól szuverén?

Ujlaky István: Egy év, bizony

Dr. Szűcs R. Gábor: Kilóg

Lázár György: John Lukacs titka

Kard Aladár: Dunaszaurusz a Jurassic Parkban

Lévai Júlia: Nem irodalmi kérdés

Bokros Lajos: Hadd fájjon!

P Á R A T L A N

d. magyari: FÜGGETLEN ÚJSÁGÍRÁS

Lévai Júlia: SZOLIDARITÁS

Dobozi István: ÚRI FELFOGÁS

emesz: AGORA

Spányik Miklós: SZABADON

Haskó László: KULTÚRHARC

pá-ti-: BIZARR

-skóla: A NER TÁLTOSA

simi: FELÜLJÁRÓ?

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.