2019. május 24., péntek

PUTYIN PROPAGANDÁJA SZÓLT A HAZAI KORMÁNYMÉDIÁBÓL AZ EP-KAMPÁNYBAN

ÁTLÁTSZÓ / PCBLOG
Szerző: PCBLOG
2019.05.24.


A szlovák Globsec Policy Institute, a cseh Prague Security Studies Institute és a magyar Political Capital közös kutatása több mint kétezer dezinformációs cikk vizsgálata alapján kimutatta, hogy Magyarországon a kormány által irányított média és a Kreml-barát álhír- és propagandaoldalak üzeneteiket és tartalmukat tekintve erős átfedést mutattak az európai parlamenti választás kampányának időszakában. A migráció a legfőbb közép-európai fenyegetésként jelent meg a szlovák, a cseh és a magyar dezinformációs orgánumok közösségi oldalainak bejegyzéseiben.

A kutatás során a cseh és a szlovák partnerekkel együttműködve április 10. és május 10. között 45 releváns Facebook-oldal 2468 bejegyzését elemeztük. A vizsgált oldalak listájába elsősorban olyan orgánumok kerültek be, amelyek a Facebookon a legtöbb cikket publikálták és/vagy a legnagyobb közönséggel (legtöbb követővel) rendelkeznek, továbbá a migrációval, az Európai Unióval és Oroszországgal kapcsolatban rendszeresen terjesztenek egyértelműen dezinformációs tartalmakat.

Magyarországon a legintenzívebb a dezinformációs kampány

A vizsgálat fő célja az volt, hogy ezeken az oldalakon megnézzük, az egyes pártok és témák, illetve az Európai Unióval kapcsolatos információk milyen narratívák keretében jelennek meg az EP-kampányban. Ebben az időszakban a legintenzívebb dezinformációs kampány Magyarországon zajlott. Ennek oka, hogy Magyarországon az EU-ban szinte egyedülálló módon a kormány által irányított mainstream média is rendszeresen közöl dezinformációs tartalmakat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.