2019. június 14., péntek

„MENNYIRE VAGY CSALÓDOTT, BORIKÁM?” – PÁROS INTERJÚ PÉTERFY BORIVAL ÉS GERGELLYEL

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: WEKERLE SZABOLCS
2019.06.14.


Testvérek. A maguk területén mindketten maradandót alkotnak. Mindketten sokat adnak a függetlenségükre, és mostanában Bori is, Gergely is „ostrom alatt álló” területeken – irodalomban, underground zenében, alternatív színházban – dolgozik. Beszélgettünk Térey Jánosról, koncertekről, új regényről, művészetről is – de mondataink közé minduntalan bekopogott a rút valóság. Páros interjúnk Péterfy Borival és Gergellyel.

Részletek a Magyar Hang június 14-i (2019/24.) számában, pénteken megjelent interjúból!

Említette a nagyon okos embereket, akik cseresznyézni hajlamosak. Erről jut eszembe a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM): mit gondol, Demeter Szilárd meglehetősen hangosra sikeredett igazgatói belépője után normalizálódhat a helyzet? Mi lesz a PIM-mel?

Péterfy Gergely: Nem tudom. Komoly kérdés volt sokunk között, hogy megyünk-e a PIM-be, de e héten ott van a Margó Fesztivál, és úgy döntöttünk, hogy a PIM a miénk is, úgyhogy megyünk. Akinek nem tetszik, hogy ott vagyok, majd szól, és akkor csattanunk. A hatalom és az irodalom összefüggéséhez meg még csak annyit, hogy az irodalom mindig valami ellenére, valaminek a peremén, ellentétes erők találkozási pontjain, megjósolhatatlanul keletkezik. Hatalmi akarattal nem lehet befolyásolni. Pénz és irodalom nem úgy függ össze, mint a gazdaság és a pénz: pénzből nem lesz irodalom. Nem lehet felépíteni, mint egy gyárat, és ellehetetleníteni, mint egy egyetemet...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.