2019. június 14., péntek

SZABÓ MAGDA, BODOR ÁDÁM - ILYEN VOLT A MARGÓ MÁSODIK NAPJA

KÖNYVES BLOG
Szerző: konyvesblog
2019.06.14.


Szabó Magda népszerű regényének, Az őznek a titkaiba merülhettünk bele, és a Bodor Ádám számára fontos helyszínekre utazhattunk képzeletben a Margó Irodalmi Fesztivál második napján. A rendezvény vasárnapig folyamatosan várja az érdeklődőket, a programokról minden fontos információt megtaláltok a Margó honlapján, valamint Facebook oldalán, és érdemes belelapozni a programfüzetbe is.


Az őz a kirekesztettség és a vágyakozás regénye

„Amióta a POKET csak létezik, mindig Szabó Magdát kérték tőlünk” – mesélte tegnap délután Vecsei H. Miklós Az őz bemutatóján, hozzátéve, hogy a regény, amelyet most olvasott először, váratlanul nagy hatással volt az életére. Szabó Magda népszerű történetéről Juhász Annával, a kötet nagykövetével, és Orvos-Tóth Noémi pszichológussal beszélgettek a Margón.

Juhász Anna egy rögtönzött életrajzi bevezető után elmondta, hogy Az őzt Szabó Magda 1954-ben, a kényszerű hallgatás időszaka alatt írta, és ahogy sok más regényében, ebben is van egyfajta kettősség: a két főszereplő, Encsy Eszter és Graff Angéla két ellentétes pólust alkotnak. Orvos-Tóth Noémi ehhez csatlakozva kifejtette, hogy mindig úgy érezte, Encsy Eszter dühe, fájdalma, békíthetetlensége és sérültsége valahol Szabó Magdáról szól. „Az őza kirekesztettség regénye” – fogalmazta meg, rámutatva, hogy a regény egy olyan kislány története, aki kiszorul a szülei közti szimbiózisból, aki periférián van, aki azt éli meg, hogy felesleges, és akinek végigkíséri az egész életét, hogy a figyelemért próbál harcolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.