2019. június 14., péntek

MÉG MA SEM ÉRTJÜK TELJESEN AUSCHWITZ TÖRTÉNETÉT


24.HU
Szerző: LUGOSI PÉTER
2019.06.14.


Hiába telt el közel 80 év, és hiába beszélnek napjainkban is sokat a témáról, Auschwitz történetét még mindig nem ismerjük tökéletesen. A feltárást azok a gyakori félreértések is nehezítik, amelyek mára teljesen beivódtak a köztudatba.

79 éve, 1940. június 14-én érkezett meg az első tömeges transzport az auschwitzi I. táborba – éppen azon a napon, amikor a Harmadik Birodalom bevette Párizst. Auschwitz mára a holokauszt egyik, ha nem a legfontosabb szimbólumává vált, noha eredetileg nem is kapcsolódott szorosan a zsidó népirtáshoz.
Éveken át fejlődött a pokol

Auschwitz történetében több olyan fordulópont is volt, amiket tekinthetünk a borzalom egy-egy kezdetének: a tábor megalapítását, az első foglyok megérkezését, az első gázkísérleteket vagy éppen Auschwitz II. (Birkenau) létrehozását – ezt már kimondottan a zsidók megsemmisítésének céljával alakítottak ki. Az I. tábor helyén már jóval a foglyok megérkezése előtt is álltak épületek, az Osztrák-Magyar Monarchia idején barakkokat emeltek a lengyel Oświęcim (Auschwitz) közelében. 1940 tavaszán az SS vezetésével ezeket alakították át, hogy időt és pénzt spóroljanak.

Alina Nowobilska történész és az első tömeges transzport témájának kutatója szerint 1940 júniusában túlnyomórészt lengyeleket szállítottak a táborba.

Bár akadtak köztük zsidó származásúak is, eleinte nem a zsidók összegyűjtése volt a fő szempont.

A tarnówi börtönből érkező foglyok többsége lengyel ellenálló, értelmiségi és katolikus pap volt – a tábor első lakói pedig német köztörvényesek voltak. Mikor megérkezett az első fogolycsapat, még terv szintjén sem léteztek a gázkamrák.

"Az emberek többsége azt hiszi, hogy rögtön meg is kezdődött a zsidók meggyilkolása. Mintha nem történt volna semmi 1940 és 1942 között, mintha csak az 1942 utáni események léteztek volna"

– mondta Nowobilska.

Bár Auschwitz I. eredetileg nem megsemmisítő táborként funkcionált, ez nem azt jelenti, hogy ne lett volna a kezdetektől maga a földi pokol. Az adminisztrációs központként és munkatáborként létrehozott Auschwitz I.-et úgy alakították ki, illetve úgy működtették, hogy a foglyokat minden szempontból dehumanizálják. A későbbi lakókat már a megérkezéskor megalázták a hírhedt, cinikus „Arbeit macht frei” („A munka szabaddá tesz”) felirattal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.