2019. június 14., péntek

SZÁZMILLIÁRDOS MONSTRUMKÉNT SZÜLETETT MEG ORBÁN VÁRKAPITÁNYSÁGA

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.06.14.


30 milliárd forintos bankbetéttel, 40 milliárdos ingatlanvagyonnal és bő 30 milliárdos beruházási értékkel állt fel a botrányok tépázta cégek összeolvasztásával létrehozott Várkapitányság.

A kormány nem veszi le a pénzágyú célkeresztjét a Budai Várról. 3,8 milliárd forintot csoportosítottak át a Várban zajló fejlesztéseket bonyolító és az Orbán Viktor miniszterelnök irodájának otthont adó Karmelita kolostort üzemeltető Várkapitányság Zrt.-nek a költségvetési maradványokból egy június 11-ei határozattal. Ugyanazzal a lendülettel a várbeli fejlesztéseket takaró Nemzeti Hauszmann Terv is kapott még 3,7 milliárd forintot. (Összesen 40,5 milliárd forintot dobtak szét különféle célokra.)

A kabinet még februárban döntött arról, hogy a Hauszmann-tervre

- 2019-ben 11,7 milliárd forintot kell biztosítani,
- majd 2020-ban 11,2 milliárdot,
- 2021-ben pedig 14,2 milliárdot.

Ugyanekkor a Várkapitányságnak 2019-re a meglévő egymilliárdos örökölt kerete mellé 5,8 milliárd forint támogatást ítéltek oda, ebből 3,9 milliárdot beépülő jelleggel, vagyis erre az összegre az elkövetkező években is számíthat.

Mindezt úgy, hogy a Várkapitányság 2019 elején még szűk 30 milliárd forinton ült, a pénz nagy része bankszámlákon pihent – derül ki a január elsején megszületett cég két elődje, a Várgondnokság Kft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft. 2018-as beszámolóiból. A pénzből 28,2 milliárd forint a Budavári Ingatlanfejlesztőtől származott, a beszámoló szerint bő 21 milliárd épp a Hauszmann-tervre kapott támogatási előlegek fel nem használt maradványa volt. A Várgondnokságnál jóval kevesebb maradvány ragadt be, de nekik is volt például még 340 milliójuk a Karmelita kolostor üzemeltetésének előkészítésére kapott összegből.

Annyi biztos, hogy van és lesz miből fizetni a Karmelitában a Gundel által üzemeltetett menza havi 2 millió forintos költségét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.