2019. június 14., péntek

FURCSA FEJLEMÉNYEK A DUNAI HAJÓBALESET ÜGYÉBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.06.14.


„Cui prodest – Kinek áll érdekében?” – teszi fel a kérdést Magyar György ügyvéd az elmúlt évtizedek egyik legtragikusabb, 28 halálos áldozatot követelő budapesti dunai hajóbalesete kapcsán. Vele beszélgetve számos további kérdőjel is a felszínre kerül. Hogyan hajózhatott el a hatóságok jóváhagyásával a balesetet vélhetően okozó Viking Sygin szállodahajó Magyarországról? Hogyan engedhették a letartóztatásból bűnügyi felügyeletbe a hajó – korábban más országokban több balesetet is okozott – kapitányát, akiről menet közben kiderült, hogy utóbb beszélgetéseket törölt a rádiótelefonról? Hogyan állapíthattak meg ilyen alacsony óvadékot, miközben például Gyárfás Tamásnak 200 milliót kellett letennie a bírósági hivatalba? És a kérdések sora ezzel még nem ért véget. A szálak érdekes helyekre vezetnek.

A tragikus hajóbalesettel kapcsolatos két mai hír: 1. Kifizette a 15 millió forintos óvadékot és – megkötésekkel, de – szabadon távozhatott a szállodahajó ukrán kapitánya; 2. Ismét elhagyhatta a magyar felségvizeket a gyanú szerint a tragikus balesetet okozott Viking Sygin hajó.

„Mindannyian sokszor hallottuk már a sablonmondatot: ’a büntetőeljárás sikere érdekében nem árulunk el részleteket’” – emlékeztetett Magyar György ügyvéd, aki a fentiek analógiájára feltette a maga kérdését: „Hogyan lehetséges, hogy ezúttal a bíróságnak az ügyészi indítvány ellenére nem jutott eszébe a büntetőeljárás sikerére hivatkozva elrendelni, illetőleg fenntartani a kapitány letartóztatását? Hogyan lehetséges, hogy sem a nyomozó, sem a vádhatóságnak nem jutott eszébe a szállodahajó azonnali lefoglalását, kiemelését és haladéktalan komplex szakértői vizsgálatát elrendelni?”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.