2019. november 29., péntek

A LEGJOBB ORSZÁG NŐKNEK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.11.29.


A nemek közti egyenlőség manapság egyre fontosabb kérdés, hiszen sok múlik azon, milyen esélyekkel indul egy nő a munkaerőpiacon – például ha határátkelőként külföldre költözik. Nyilván nem ez a legfontosabb szempont akkor, amikor valaki egy adott ország mellett dönt, de akár befolyásolhatja is a döntést.

Ezért is lehet érdekes az a friss felmérés, melyben a Georgetown Intézet az oslói Békekutatási Intézettel közösen készített és melyben 167 országot rangsoroltak különböző szempontok alapján azt vizsgálva, milyen lehetőségeket biztosítanak a nőknek.

Az index olyan témaköröket vizsgál, mint a nők társadalmi szerepe, biztonságérzete, diszkriminációnak kitettsége – ezek mind kulcsfontosságú jelei annak, hogy egy nő miként boldogulhat egy adott közösségben vagy kultúrában.

Mi alapján állították fel a sorrendet?

Az index 11 mutatót felhasználva állít össze sorrendet. Ezek három kategóriába esnek: a beilleszkedés, a biztonság és az igazságosság.

A beilleszkedés esetében olyasmiket kell elképzelni, mint hogy a 25 évesnél idősebb nők átlagosan hány évet töltöttek az oktatásban, vagy hogy a 15 évesnél idősebb nők hány százalékának van bankszámlája, mobiltelefonja, vagy hogy a parlamenti képviselők milyen arányban nők.

A biztonságba a törvény előtti jogegyenlőség éppen úgy beleértendő, mint hogy meghaladja-e a nők-férfiak arányát a születések aránya a két nem között, illetve hogy a 15 évesnél idősebb férfiak között hány százalék tartja elfogadhatatlannak azt, hogy egy nő fizetett munkát végezzen.

Végül az igazságosságban a kapcsolaton belüli erőszak (az elmúlt 12 hónapban a nők hány százalékát érte fizikai vagy szexuális bántalmazás), mellett azt vizsgálták, hogy a 15 évnél idősebb nők hány százaléka érzi biztonságban magát este az utcán egyedül, valamint hogy 100 ezer emberre egy fegyveres konfliktusban hány halálos áldozat jut...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.