2019. november 29., péntek

KEMÉNYEN KI VAN VELÜNK CSESZVE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.11.28.


...közben eszembe jutott, hogy furcsa módon még soha sehol nem láttam azt, hogy fiatalokat vezényeljenek ki kampányolni egy-egy kilakoltatás ellen vagy azért, hogy a szüleiknek, nagyszüleiknek ne egy lerobbant, felszerelés nélküli kórházban az életükért kelljen aggódni. Hát az atlétikai világbajnokságért megtették. Vezényszóra. Azért én még hiányoltam az óvodásokat, akik majd élvezve fizetik a rohadt sok stadion fenntartását felnőtt korukban. Csak ők még nem tudják.

És ilyenkor mindig elmondjuk, hogy tisztelet az élsportolóknak, de azért most már nehogy ott tartsunk, hogy minden ilyen-olyan bajnokra jusson egy stadion meg egy nemzetközi találkozó. Meg aztán valami rejtélyes módon ezek a megszólalók, mintha egészen baráti, üzleti vagy egyszerűen politikai kapcsolatot ápolnának az orbáni hatalommal. Már bocsánatot kérek, de éppen ezek az emberek, akik a sokat emlegetett átlagnál sokkal jobban élnek, könnyebben jutnak pozíciókhoz. Sőt… Ha már Kemény Dénes, az azért nem mindennapi, hogy róla uszodát is elneveztek. Azért ez megint sokat elárul a volt, kiváló vízilabda szakember jelleméből. Mert elfogadta. Élőben.

Mindig ott tartunk, hogy ezek a kiváltságos emberek tőlünk elvárnák igazuk, véleményük támogatását, de fordítva ez nem működik. Egyetlen sportolót sem vágna fejbe, és a gyűrű sem esne le az ujjukról, ha más, az egész országra jó hatású és nagyon fontos ügy mellé is ilyen lelkesen állnának oda. Végül is közös földön élnénk, vagy mi a franc. És a sport nem különösebben fontos az egészségügynél, az oktatásnál, a szociális tennivalóknál, a kultúránál. Csak egyetlen ok miatt lehet ez így: Orbán most már tényleg eszement sportmániája sodorja az egész országot bele minden más kárára.

Így vagy úgy, de mindegyik központi forrásból épült. Pontosan ez a baj ezzel az így vagy úgy megfogalmazással. Mert milliárdokról van szó, közpénzből, kérem tisztelettel, Kemény úr. Innen lentről így látszik a valóság. És akkor még arról nem is szóltam, hogy kik a haszonélvezői ezeknek a beruházásoknak, kiket kínál meg nagy lehetőségekkel Orbán. Aztán hogyan lesznek az enyészeté a kihasználatlan sportlétesítmények.

Aki rendszeresen úszik, az egészségesebb marad, és kevesebbet költ gyógyszerre. Úgy van, tökéletesen igaza van Keménynek. Azaz, így lenne jó, ha itt tartanánk, de hol vagyunk ettől? Hangzatos ez nagyon, de hogy ne csak locsogjak, megnéztem a Keményről elnevezett uszoda belépőinek árait.

Családi jegy (2+1) – 2 820 forint
Családi jegy (2+2) – 3 400 forint
Felnőtt bérlet 20 alkalomra – 22 400 forint
Kedvezményes nyugdíjas/diák bérlet 20 alkalomra – 16 200 forint
A tanuszoda szolgáltatási díja: testnevelés órai csoportos jegy – 350 forin
t

Ezek szerint az igen egészséges úszást is ugyancsak meg kell fizetni. Aki tudja persze, és pontosan itt van a gond. Vajon elhiszik-e ezek a sportmuftik, hogy százezrek, milliók szeretnének úszni, pillangózni a boldogságban, de ennek még a közelébe sem jutnak el. Sokféle életszintről sokféleképpen üt a magyar valóság.

Azért egy Kemény Dénes sem lehet olyan naiv, hogy ne tudná, úgy dőlt dugába Orbán cafrangos szósza, mint a kártyavár. Mert ugyan melyik stadion lett a közösségi meg családi szórakozás, kikapcsolódás szentélye? Egyik sem. Milliárdokért üresek a böhöm építmények. A magyar nemzethy szívből pedig nekem már rohadtul elegem van, ez nem érv semmilyen költekezésre. Hát még a közpénz elcsórására.

Az rohadt igazságtalan, de beleillik egy diktátori elképzelésbe, hogy egyszemélyben eldönti: stadion, felcsúti kisvasút, foci ákádémia kell; a csókosoknak, rokonoknak kastély, olcsó lakás, tengernyi fizetés és minden istennyila jár. Már a háromnegyed ország Mészárosé, Tiborczé, és még mindig nincs vége. Jut eszembe, ha az atlétikai világbajnokság akkor buli és üzlet, akkor csinálja meg a stadiont a Tiborcz. Nix közpénz. Üzleti alapon. Meglátnánk, hogy valóban megérné-e neki.

Nem az a baj, hogyha valaki lobbizik egy világeseményért, hanem az, hogy semmilyen társadalmi vita nincs sem az emberekkel, sem szakemberekkel. Hanem az van, hogy Orbán szaros igényeit kell kiszolgálnunk és megfizetnünk. Ehhez állnak mellé népszerűségüket kihasználva ismert sportolók. De ha már maguk nem jönnek rá, elmondanám: eredményeikért, teljesítményeikért százszor, ezerszer megkapták már az erkölcsi és anyagi elismerést, sőt a Nemzet Sportolói örök életükre a támogatást.

Azért egy ország nem úgy működik, hogy vannak akik egyszeri, kétszeri sikerükből örök életükben kiváltságokat élveznek, míg másoktól, kiváló szakemberektől, melósoktól – tudják, a nem számít kisemberektől – egy életen át elvárnák, hogy hasra essenek ezek előtt. Lótúrót, a szolidaritás, az egyenlő jogok és lehetőségek visszafelé nem működnek.

Van olyan is, hogy teherviselő, teherbíró képesség. A teher az embereken az aránytalanul eltorzult valóságban. A hasznot, az élvezeteket, a luxust az Orbán-klán bírja. Mindig. Csesszétek meg, építsetek ezer stadiont, legyen Bikkmagfürdőn sí-, bob- vagy gyeplabda- vagy krikett világbajnokság – természetesen echte magyar. De majd csak akkor, ha mindenki jóllakott. Ez minimum. Egy jól szálló gerelytől nem lesz meleg a kályha, a tízpróbát pedig gyakoroljuk naponta, mégsem tapsol nekünk senki. Ezért nem szimpatikus, amikor mindenféle tótumfaktumok bele vannak esve meg simulva egy gyökeréig romlott rendszer dédelgető ölébe, mert ennek örül és meg is hálálja a Nagy Vezér.

Milliárdokért építenek, aztán milliárdokért rombolnak. Például a nép/tömeg és tömegsport kárára. Ha ez az egészséges demokrácia, akkor végleg ki van velünk cseszve. Keményen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.