2019. november 29., péntek

VAN, AHOL CSAK FEBRUÁRBAN JUTHATNAK HOZZÁ A SZOCIÁLIS TÜZELŐHÖZ, ÉS KEVESEBBEKNEK JUT, MINT TAVALY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, VAS ANDRÁS
2019.11.29.



Kevesebb a közmunkás, emiatt csökkentették a kistelepülési önkormányzatok által szétosztható tüzelő mennyiségét – panaszolják polgármesterek. Pedig úgy látják, rászoruló nem lett kevesebb.

– Két köbmétert tudtunk adni a rászorulóknak, tavaly még hármat kaphattak. Ha azt nézem, hogy tavaly még a gázár-támogatás kompenzációjaként is lehetett tűzifát igényelni, akkor az idén nagyjából a felét kapták az emberek – így összegezte lapunk kérdésére egy somogyi falu polgármestere, hogy náluk milyen segítségre számíthatnak idén a hátrányos helyzetben lévő családok. Arról már egy baranyai község vezetője beszélt, hogy mire elég két köbméter fa: 


– Egy átlagos családi ház kifűtéséhez, ha nem nagyon kemény a tél, akkor nagyjából hat köbméter fa kell. Mivel egy köbméter fa ára ma 30 ezer forint körül mozog, egy téli szezon még mindig majd kétszázezres tétel egy családnak, ami sokak számára nemhogy komoly teher, de kigazdálkodhatatlan. Ráadásul a polgármester szerint szigorodtak is a feltételek is, és sokan kicsúsztak a rendszerből: – Amikor a falu megigényli a szétosztható tűzifát az államtól, akkor számít a községben lévő közmunkások és a szociális- meg lakásfenntartási segélyezettek száma. Miután a közmunkaprogramban egyre kevesebben dolgoznak, egyre kevesebb fát igényelhetett a falu. Vagyis hiába ugyanannyi a rászoruló, mint tavaly, kevesebb fát kellett ugyanannyi ember között szétosztanunk. 

Többen azért kerültek ki a rendszerből, mert – mint ahogyan azt csütörtöki lapszámunkban megírtuk – a nyugdíjemelésnél néhány száz forinttal, de átestek a támogatási határon. Akad olyan nyugdíjas, aki a szociális fa mellett mindössze 1-2 köbmétert tud venni, és csak a konyhát fűti egész télen, ezért ott is alszik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.