2019. november 29., péntek

MOST FOG CSAK ELDŐLNI, HOGY KI KERES MILLIÁRDOKAT A VIDEÓJÁTÉKOZÓKON

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.11.29.




Bár az idén már dollármilliárdos ágazat lesz, globális szinten pedig százmilliókat foglalkoztat, egyelőre nem látni, ki és hogyan fog a valóságban pénzt csinálni az esportból. A versenyszerű videójátékozást profi szintre emelő iparág egyes szereplői között megy a birkózás, és bár a szektor nagy része sok szempontból a hagyományos sportot követné, ehhez rengeteg dolog hiányzik. Az esport egyelőre kevesebb helyről tud pénzt szerezni, ebből pedig többen akarnak maguknak részesedést.


Ami azonban ennél is nagyobb gond, hogy az esport működése egyedi, nincs meg az a monopólium, ami a sportban biztosítja az üzleti modell működését. Éppen ezért az ágazatnak vagy át kell alakulnia egy olyan rendszerré, ami lehetővé teszi a sportok üzleti modelljének átvételét, vagy pedig egy új, saját, működő modellt kell kitalálnia.

Csak egy foci vb van

Ha az esport a létező sportüzlethez szeretne hasonlítani, akkor először is egy monopólium kialakítására lenne szükség, a sport üzleti alapja ugyanis pont az, hogy monopóliumként működik. Persze a különböző szinteken akár a sportágak, akár adott az csapatok között megjelenik a verseny (már csak azért is, mert ez a sport lényege), de egy sportágon belül makroszinten ezt teljesen kizárták. Csak egy foci vb, olimpia, NFL, Bajnokok Ligája vagy éppen Forma-1 van. Illetve természetesen lehetnek más hasonló sorozatok, de azt is ugyanaz a szereplő (jellemzően a sportági szövetség) felügyeli.

Azok a sportágak, ahol ezt nem sikerült megvalósítani, üzletileg szenvednek, vagy sokáig szenvedtek. Az ökölvívás fejlődését például jó ideig visszavetették az egymással versengő világbajnokságok. Nem csoda, hogy az Forma-1-ben is sokáig azzal fenyegetőztek a versenyszervezőtől nagyobb bevételt váró csapatok, hogy konkurens világbajnokságot indítanak, a dartsban pedig ez konkrétan meg is történt, és az új sorozat haza is vágta a hagyományos vb-t.

A monopólium arra kell, hogy az adott sportba áramló pénzt maximalizálják, majd a sportág különböző szereplői között szétosszák. Ennél a fázisnál persze ismét hangsúlyos szerepet kap a verseny...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.