2019. november 29., péntek

ARRA IS JÁR ADÓKEDVEZMÉNY, AMIRE SOKAN NEM GONDOLNAK - INTERJÚ A PÉNZTÁRSZÖVETSÉG ELNÖKÉVEL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.29.


Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) azt javasolja, hogy a jogalkotók szüntessék meg az önsegélyezésre ma még előírt 180 napos várakozási időt. A szervezet elnökét, Kravalik Gábort arról is kérdeztük, mennyire viselte meg a szektort, hogy a kormány erre az évre alapjaiban átszabta a béren kívüli juttatás rendszerét.

Azénpénzem.hu: Az idei év igen jelentős változást hozott a cafeteriában, hogyan hatott ez a pénztárak gazdálkodására?

Kravalik Gábor: A Pénztárszövetség tagpénztárai 2019 első kilenc hónapjában is jól szerepeltek (erről részleteket itt olvashat). Ezzel a teljesítménnyel, úgy látjuk, hogy a tagok is elégedettek, hiszen tovább növelték egyéni befizetéseiket. Azt tapasztaljuk ugyanakkor, hogy az adóváltozások visszavetették a munkáltatók aktivitását dolgozóik öngondoskodásának támogatásában. Kutatásaink pedig rávilágítanak arra, hogy munkáltatója segítségével a többség megkezdené a pénztári takarékoskodást, vagy növelné a befizetéseit. Az idei évtől van egy fontos újdonság, amivel egyelőre talán még sokan nem kalkulálnak. Már nem csak saját befizetéseinkre, de a munkáltatók hozzájárulása után is jár a 20 százalékos, összesen akár 150 ezer forintos adókedvezmény. A sokkal régebb óta élő egészségpénztári extra adóelőnyre (a két évre lekötött pénz után járó plusz 10 százalékos adókedvezmény) sem mondhatnánk, hogy általánosan ismert.

Előfordulhat, hogy akadnak kasszák, amelyek kénytelenek lehúzni a rolót? Másként fogalmazva: várható-e a fúziók és összeolvadások nagyobb üteme?

Nincs ilyen várakozásunk. Az egyéni befizetések gyors ütemű növekedése a nyugdíjpénztári szférában jelentősen korrigálja a munkáltatói szerepvállalás visszaesését, míg az egészségpénztáraknál ugyan erre nem képes, de dinamikájában még a nyugdíjmegtakarításoknál megfigyelhetőnél is erőteljesebben növekedett idén a tagok szerepvállalása. Az adókörnyezet okozta hullámvölgy ellenére kifejezetten jó eredményeket láthatunk a piacon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.