2019. január 3., csütörtök

BRUTÁLISAN DRÁGUL A SZÉP-KÁRTYA ELFOGADÁSA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.03.


Gyakorlatilag egyeduralkodóvá tették a cafeteria rendszerében a SZÉP-kártyát, de úgy tűnik, ezért máris benyújtotta a számlát a kormányzat. Nem a pihenőplasztikot használók, hanem az elfogadóhelyek kénytelenek jobban a zsebükbe nyúlni, de ez nyilvánvalóan nem maradhat hatástalan arra, hol lehet majd fizetni a SZÉP-kártyával.

Szinte közvetlenül szilveszter előtt jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely alaposan megdrágítja a SZÉP-kártyák elfogadását. A kártya kibocsátói által a szolgáltató részére felszámított költség tavaly még 1,5 százalék (plusz áfa) lehetett, mostantól azonban a plasztikpénz beváltása tranzakciónként legalább 12 forintba, de maximum a forgalom 3,6 százalékába kerül. Ezt a pluszt nem teljes egészében a bankok kapják. A jutalék felét a hitelintézeteknek fel kell ajánlaniuk a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványnak.

Érdemes felidézni, hogy a bankkártyák elterjedtségének növelése céljából a kormányzat pályázatot hirdetett kereskedői terminálok (POS) telepítésére. A jelentkezőknek vállalniuk kellett, hogy a felszámított díjak nem haladhatják meg a bankkártyás fizetések egy százalékát. A minisztérium magyarázata szerint ugyanis a kisebb forgalmú üzletek ilyen kedvező feltételt nem tudnának kormányzati segítség nélkül elérni. Akkor tehát még tisztában voltak a minél csekélyebb mértékű elfogadói jutalék fontosságával.

A SZÉP-kártya helyzete persze – mondhatnák – egészen más. A cafeteriát röviden a „csak egy maradhat” mondattal jellemeztük az idei változásokról beszámoló cikkünkben. A jogalkotók ugyanis egyértelműen a SZÉP-kártyát igyekeztek privilegizált pozícióba hozni. (Ezekről a változásokról legutóbb itt írtunk.) Úgy tűnik, azért, hogy gyakorlatilag egyeduralkodóvá tették a béren kívüli juttatások között a pihenőplasztikot máris benyújtották a számlát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.