2019. január 3., csütörtök

KI ENGEDHET MEG MAGÁNAK MA EGY LAKÁST?

INDEX
Szerző: HERMANN IRÉN, KOCSIS KRISZTINA
2019.01.02.


A 2008-as válság utáni gazdasági stabilizáció megjelent a lakáspiaci trendekben is, és a folyamatok nagyon hasonlítottak a 2000 és 2008 közötti időszakhoz. A fellendüléssel párhuzamosan a nehéz évek vesztesei is előkerültek: nagy a lakhatási szegénység és sok a kilakoltatás. A társadalom legalsó és legmagasabb rétege között egyre nagyobb a különbség.

A lakáspiac 2015 után fokozatosan magához tért, nőtt az eladósodottság és újra a lakáshitelezés a gazdaság fő motorja. Hasonlóan a két évtizeddel korábbi helyzethez, az előző időszak (ez esetben a 2008-as válság utáni évek) vesztesei nehezen lábalnak ki a nehézségekből: hangsúlyos a lakhatási szegénység, sok a kilakoltatás, a végrehajtás.

A lakásárak előbb emelkednek, minthogy fellendülne a hitelezés. Feltehetőleg a befektetési célú lakásvásárlások miatt, hiszen a budapesti lakásvásárlások mögött 2012 és 2015 között 20-25 százalékról 40 százalékra emelkedett a befektetési cél. Az áremelkedés mellett a lakáspolitikai változások (csok, nok) is meghozták a befektetési kedvet, ez belendítette az építkezéseket, közben pedig a hitelezés is fellendült...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.