2019. január 3., csütörtök

EGY FILM, AMIT BIZTOSAN EGYEDÜL AKAR MEGNÉZNI ORBÁN VIKTOR


SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.01.03.


A gazdagok villákban mulatnak, a szegények vagy buta sorozatokat vagy együgyű kvízműsorokat néznek a tévében, és abban reménykednek, hogy egyszer talán nekik is lesz annyi pénzük, mint a politikusoknak. Paolo Sorrentino, a még mindig nagyon fiatal olasz rendező olyan helyként ábrázolja hazáját, ahol minden viszonylagos. A szavaknak nincs valódi jelentésük, az ígéreteket szinte senki sem tartja be, a törvényeket pedig mindig meg lehet kerülni. Ennek a világnak a közepén áll Silvio Berlusconi, akiről olyan filmet készített Sorrentino, hogy Orbán Viktor legyen a talpán az, aki nem retten meg az alkotás végkövetkeztetéseitől.

Csoda, hogy egy ilyen filmet ma még be lehet mutatni Magyarországon! Ma épp úgy hajlongnak Orbán Viktor előtt középszerű vállalkozók, kilóra megvett oligarchák, politikusok, kisvárosi polgármesterek, sőt olykor színészek, egyházi vezetők és humoristák, mint a körülbelül 10 évvel ezelőtti eseményeket feldolgozó Silvio és a többiek című filmben Berlusconi előtt az olasz társadalom színe-java. Pedig ekkor az olasz politikai élet nagy túlélője éppen ellenzékben volt, hiszen egy széles ellenzéki összefogásnak köszönhetően a Forza Italia elveszítette többségét a Parlamentben, így a párt vezetője egy vidék luxusvillában tengeti mindennapjait. Mivel épp van egy kis ideje, épp azon mesterkedik, hogy visszahódítsa feleségét, aki nem hajlandó megbocsátani neki a hazugságait, a kicsapongásait, a felszínességét.

Közben a szomszéd villában nagy a felfordulás, hiszen, Sergio, egy fiatal szardíniai „üzletember” azzal kívánja felhívni a figyelmet magára és a vállalkozására, hogy hatalmas partit rendez az általa futtatott luxusprostituáltaknak. Berlusconi egy darabig ellenáll, és még mindig a hajthatatlan Veronica visszahódításra koncentrál, aztán megtörik a jég, és meghívja a zajos társaságot a saját villájába. Sorrentino éles kontúrokkal rajzolja meg az elvtelenül nyomuló, a reményei szerint lányfuttatást politikai karrierre cserélő Sergio alakját, akivel szemben ott van Stella, egy római bölcsészlány, aki csak a barátnőjét kísérte el a végtelennek tűnő buliba. Berlusconi szeretné becserkészni a 20 éves diáklányt, ám az a képbe vágja az igazságot: olyan a szájszaga, mint a nagyapjáé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.