2019. január 3., csütörtök

A HARAG NEM LEHET VÁLASZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.01.03.


Európában és a világ több pontján is egyaránt valami megváltozott az elmúlt években. A változás azonban, noha jól láthatóan nem a jó irányba indult el, mégsem tűnik úgy, mintha megállítható lenne. Az ugyanis, amire válaszként az Európai Unió született, újra kezd elharapódzni. Az az eszetlen nacionalizmus, ami az elmúlt években egyre inkább kezd elhatalmasodni, újra áldozatokat fog követelni, ha hagyjuk. Ha nem teszünk semmit, a történelem újra meg fogja ismételni önmagát, ami szinte biztosan százezrek halálát fogja jelenteni. Hát nem tanultunk nagyapáink intelmeiből? Vagy elegünk lett a békéből és újra háborút akarunk?

Olaszország, Magyarország, Egyesült Államok, Brazília és még lehetne sorolni azokat az országokat, ahol az emberek haragból szavaztak meg egy olyan vezetőt maguknak, akik felmérhetetlen károkat okoztak és még fognak is okozni az elkövetkezendő években. A nacionalista vezetők száma, akik eszetlen intézkedéseiket megpróbálják úgy eladni, mintha az minden esetben a NÉP érdekében történt volna, egyre csak szaporodik. Sokan hiszik úgy, hogy ezektől a vezetőktől nem kell félni, hisz ez csak egy válaszreakció a korábbi évek kormányainak korrupcióira és hazugságaira. Naivitás lenne azonban azt gondolni, hogy egy nacionalista kormány hatalomhoz juttatása majd példát statuál, nem pedig egy ország lerombolásához vezet.

Most nem mennék bele mélyebben a világ különböző pontjain hatalomra kerülő vezetők tetteinek elemzésébe, hisz azokat nem éltem meg. Spanyolországban azonban én is szemtanúja vagyok annak, hogy Franco diktátor halála óta először, újra szélsőjobboldali párt került a parlamentbe. Hetekkel ezelőtt beszámoltunk róla, hogy Andalúziában regionális választások voltak, ahol a régiót sokáig vezető szocialista párt, a PSOE ugyan megnyerte a választásokat, azonban még koalíciós partnereivel sem tudott elég parlamenti helyet szerezni ahhoz, hogy többsége legyen. Ez annyit jelent, hogy az országot évekig vezető PP – konzervatív párt – és a Ciudadanos – jobboldali párt – mellé a VOX – szélsőjobboldali párt – becsatlakozásával új kormánypárti koalíció született.

Hetekkel ezelőtt még csak a lehetősége volt meg annak, hogy újra egy szélsőjobboldali párt foglaljon el parlamenti helyeket – konkrétan tizenkettőt – azonban ez mára valósággá vált. Sokan próbálták megérteni, hogy is történhetett, hogy egy a diktatúrát évtizedekkel korábban a háta mögé utasító ország újra akár még fasisztának is nevezhető szélsőjobboldali pártot szavazzon be a parlamentbe. A válasz pedig elég egyszerű. Mint oly sok más ország esetében, itt is a harag döntött. Harag a menekültekkel, a katalánokkal és a feministákkal szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.