2019. január 3., csütörtök

ORBÁN VIKTOR, A NEMZETI KAMÉLEON

MÉRCE
Szerző: B. MOLNÁR LÁSZLÓ
2019.01.02.


Jött a hír, miszerint a Vatikánban járt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, ahol Pietro Parolin szentszéki államtitkárral tárgyalt több ügyről, és kihasználva a lehetőséget, szóba hozta Ferenc pápa magyarországi látogatását is. Semjén a látogatás pontos időpontjáról később sem árult el semmit, csak annyi derült ki, hogy két esemény lehet alkalmas arra, hogy a szentatya Magyarországra érkezzen. Mindszenty József bíboros hercegprímás tervezett boldoggá avatása is aktualitást adhatna a látogatásra, illetve a 2020-ban éppen hazánkban rendezendő nemzetközi eucharisztikus kongresszus lehet jó alkalom Ferenc pápa fogadására. Az egyházfőről közismert, hogy kifejezetten olyan helyekre látogat, ahol a katolikus világ nagy rendezvényeit tartják, vagy kifejezetten nagy a nyomor és a szegénység.

Nos, nem ez az első eset, amikor a katolikus egyház fejét meghívják Magyarországra, hiszen Áder János már 2013-ban Magyarországra invitálta a szentatyát. A 2016-os Szent Márton-emlékév tiszteletére mind a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mind pedig a magyar kormány hivatalosan meghívta Ferenc pápát, ám eddig nem lehetett az egyházfő programjába beilleszteni egy magyarországi látogatást.

Mindenesetre eddig még nem jött sem hivatalos, sem pedig egyéb reagálás Semjén Zsolt szavaira. Többen állítják, a pápa nem is jön Magyarországra, mert ugyan a kormány mindig is kerülte hivatalosan a szentatya bírálatát, ám a kormánypárti média rendszeresen támadja őt, nem egyszer kiemelve, ő nem is legitim pápa, hanem egy migráns, aki megbuktatta XVI. Benedeket. Mindezt miért? Csak azért, mert Ferenc pápa a menekültek és a szegények pártját fogja, ami ugye homlokegyenest ellentéte az állítólagos kereszténydemokrata államot építő Orbán-kormány migránspolitikájával és a hajléktalanokkal szembeni intézkedésekkel. Egyebek mellett. Ráadásul Ferenc pápa kinyilatkoztatásai ellenére a Magyar Katolikus Egyház egyszer sem emelte fel a szavát például a hajléktalanok mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.