2019. június 8., szombat

„SZÉGYELLEM, HOGY ILYENEKET KELL ÍGÉRNEM”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2019.06.08.


A polgári Magyarország értékeit ma a Momentum képviseli a leghitelesebben – mondta Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje.

A Momentumban véleményvezérnek tartják önt. Az ön tanácsa miatt lett a külön utakon járó pártból együttműködő? 

Nem tudom, hogy ez a jellemzés mennyire illik rám. Sokszínű, intellektuálisan vibráló közösség tagja vagyok. Nem úgy érkeztem, hogy tudom a tutit. Vannak persze tapasztalataim, amelyeket kirakok az asztalra, ugyanúgy, ahogy mások a sajátjaikat. A Momentum hozzáállását elsősorban a körülmények változtatták meg, nem az én alkotómunkám. Rendkívüli helyzet van Magyarországon, a NER leépítette a demokratikus politizálás lehetőségeit. Az ellenzéki pártok között együttműködésre van szükség, noha sok tekintetben, nagyon különböző dolgokat gondolunk a világról. 

A pártban sokáig olyan külsős jelöltben gondolkoztak, mint például Kálmán Olga a Demokratikus Koalíciónál, végül mégis belülről, ráadásul a nyilvánosság számára ismeretlen aspiránst választottak. Miért? 

Amikor az elnökség előterjesztette az önkormányzati választásra való stratégiánkat, akkor egyetértettem azzal, hogy ha találunk megfelelő, külsős, integratív jelöltet, aki nem vett részt az elmúlt 30 év rossz politikai kompromisszumaiban, akkor ezzel hozzájárulhatunk az ellenzéki politika megújításához. Szembesültünk viszont a nehézségekkel is. A megkeresett embereknek már voltak egyéb kötelezettségeik, nem biztos, hogy vállalni tudták volna a kampánnyal vagy a főpolgármesteri-hivatallal járó életforma változást. Az elnökség és a párt meghatározó személyiségei ebből azt a következtetést vonták le, hogy ha vannak megfelelő politikai ambícióval rendelkező belsős emberek, akkor helyesebb őket indítani. Ráadásul az EP-választáson Budapesten 17 százalékot értünk el, tíz, tradicionálisan jobboldali kerületben pedig a legerősebb ellenzéki párt lett a Momentum. Megváltozott a helyzet, a támogatásunk növekedésével megnőtt a felelősségünk is. 

Ha viszont az előválasztáson vagy ősszel nagyot bukik, akkor könnyen vissza is csúszhat a párt három százalékra

Ezzel a kockázattal nem szeretnék foglalkozni. A küzdelem szoros versenyben fog eldőlni és azért dolgozunk eltökélten, hogy én nyerjek. Hozzáteszem: ez a város és az egész ország rossz helyzetben van, nem a mi taktikai szempontjaink a fontosak.
Miből gondolja, hogy alkalmas a "Fidesz-árvák" megszólítására? 

Jól ismerem azokat az embereket, akik a Fideszre szavaztak 1998-ban, a polgári Magyarország álma miatt. Ők törekvő vállalkozók, értelmiségiek, olyanok, akik számára fontos a teljesítmény és a szolidaritás. Az intellektuális igényességük okán visszataszító számukra a Fidesz-kormány nagyon igénytelen, idegenellenes propagandája. Vágynak arra, hogy alternatívát kínáljanak nekik, márpedig - belülről látva a közösségemet - kijelenthetem: a polgári Magyarország értékeit ma a Momentum képviseli a leghitelesebben.
Ön is fideszes volt? 

Egyetértettem azzal a polgári Magyarország képpel, amelyet a Fidesz propagált 1998-ban. Egyébként az 1998 és 2002 közötti Fidesz-időszakkal sem vagyok kritikátlan. Az állam és egyház elválasztásában például már akkor voltak olyan lépéseik, amelyekkel nem szimpatizáltam. Az sem tetszett, hogy a szent koronára egyfajta ki nem mondott alkotmányjogi státuszt próbáltak visszarakni azzal, hogy a Parlamentbe költöztették...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.