2019. június 8., szombat

A FELCSÚTI FOCIALAPÍTVÁNYNAK KI KELL ADNIA, HOGY MIRE KÖLTÖTTE A TAO-MILLIÁRDOKAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.06.06.


Tavaly nyáron adatigénylésben kértük ki a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól (FUNA), hogy 2014 óta mire költötte a többmilliárd forint TAO-támogatást. Választ sem kaptunk a kérdéseinkre, ezért a bírósághoz fordultunk, ott pedig jogerősen nyertünk. Most várjuk az adatokat.

Az Orbán-kormány 2011-ben vezette be a TAO-rendszert, amelynek lényege, hogy a cégek az adójuk egy részét látványcsapatsport-egyesületeknek (foci, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) ajánlhatják fel, és ennyivel kevesebbet fizetnek be az államkasszába.

Az évek során a legtöbb TAO-támogatás a focicsapatokhoz került, közülük pedig a legtöbb pénzt Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujának csapata, a felcsúti klub kapta. A 24.hu összesítése szerint A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) 2011 óta már 24,9 milliárd forintot zsebelt be cégektől.

2018 júliusában közadatigénylésben kértük ki a FUNA-tól, hogy 2014. január eleje óta mire költötték a TAO-pénzeket az általuk jogszabályi kötelezettség alapján benyújtott elszámolási táblázatok szerint.

Választ nem kaptunk, ezért bepereltük a felcsúti focialapítványt, ami késve adta be az ellenkérelmét a bíróságra, ezért eljárási okokból megnyertük a pert. Most várjuk az adatokat.

A FUNA jogi képviselője egyébként Vörös József volt, aki nagyon erős szálakkal kötődik a NER-hez: focimeccsre jár Orbán Viktorral és Mészáros Lőrinccel, utóbbi nevében állami földeket vásárolt, és a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának kuratóriumi tagja. A 24.hu megírta azt is, hogy Vörös az Átlátszó által tavaly szeptemberben bemutatott magánrepülőgéppel volt Londonban focimeccsen Mészáros Lőrincékkel, nemrég pedig átvette Simicska Lajos egykori reklámcégét.

Azt már tavaly nyáron kiderítettük a Magyar Labdarúgó Egyesülettől (MLSZ), hogy a 2015-2016-2017-os években Felcsút legnagyobb TAO-támogatója Mészáros Lőrinc cége volt, de az állami tulajdonú MOL egyik leányvállalata is sok pénzt adott a klubnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.