2019. június 8., szombat

A MÉSZÁROS-KLÁN NEM EGY TÁRSADALMI RÉTEG, DE MAJDNEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.06.08.


...Aktuálisan az a helyzet – a változatosság kedvéért! – , hogy egy méretes diplomáciai botrányban állunk benne. Szügyig. Miután sokadszorra is kiderült, hogy nacionalista szélsőséges csürhék mindenfelé vannak, és pontosan ugyanolyan kiszámíthatóan barbár módon viselkednek, ahogyan megszokhattuk az effajta nacionalista, gondosan felhergelt szélsőséges csürhéktől, pedig nem akarjuk megszokni. Az úzvölgyi magyar katonai temető ügyében áll a bál. Erről tegnap egy részletes cikkben megmlékeztünk odaát, úgyhogy itt most csak a szerintem lényegeset: az oda-vissza felfokozott politikai üzengetések, beszólások, visszaszólások, ökölrázások és melldöngetések tekintetében azt hiszem, döntetlenre állunk, de ebből senki nem fog jól kijönni. Pedig ami Romániában történt vandalizmussal kísért kegyeletsértés meg etnikai hőbörgés ügyében az penetráns, gyalázatos és elfogadhatatlan. Csak attól tartok, hogy az igen szükséges konzekvenciákat ezúttal sem sikerül levonni, pedig igen egyszerű: a véresszájú nacionalizmus fegyvere fordítva is el tud ám sülni, és el is szokott. Most is ez történt. Amire most oly nagy szükség lenne a kétoldalú keménykedés helyett, az a kedélyek csillapítása, amire nem sok esélyt látok. És még valami: aki most azzal szórakozik és azzal hitegeti az erdélyi magyarokat, hogy majd a magyar kormány segít rajtuk, és hogy az a normális, hogy a magyar kormány segítsen rajtuk, az kisebb bűnt követ el. Megint. Mindenféle cinizmus nélkül állítom: az erős, szuverén nemzetállamok című bornírtság nem válasz és nem megoldás, viszont a pusztulásba visz.

Majdnem megkönnyeztem a lovagkeresztes publicista majdhogynem emberi és normális megszólalását az ügyben. Ebbe szorult némi cinizmus, de komolyan gondolom. Még akkor is, ha a valóban kiemelkedően normális és ritka hangvételű írást kissé hitelteleníti ez a passzus: a férfi attól férfi, hogy képes uralkodni magán, képes fékezni indulatait. Ez tök jó intelem a románoknak, így kellene cselekedni nekünk is. Vagy hát azoknak, akik a taknyon-véren rángatás politikáját legitimnek tartják.

Persze lehet Trianon-térképekkel is nyomulni kormányzatilag (Kovács Desikerült Twitter Zoltán) és görgetni magunk előtt a soha el nem múló traumákat és nem tudomásul venni, hogy a múltat nem megváltoztatni kell, mert úgysem fog menni, hanem tanulni kell belőle. De el kéne dönteni már a francba, és ki kéne mondani világosan, hogy mi a cél. Tenni a békés európai együttélésért vagy állandóan 100 éves nyomorúságokkal házalva toporzékolni és remélni, hogy minél puskaporosabb a hangulat, minél több a konfliktus, annál tovább lehet halászni a zavarosban.

Egyébiránt pedig. Jó hír, hogy úgy tűnik, elszámolta a kormány a 2018-as nyugdíjprémiumot. Ezt nem én állítom, hanem az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke, aki szerint tízezer forinttal több járt volna az időseknek, amennyiben a tényleges (4,9%) és nem a várható (4,4%) gazdasági növekedés alapján számolják ki azt. Ebből azt érdemes megjegyezni szerintem, amit a nyugdíjszakértő mond: a kormánynak addig nem érdeke a nyugdíjprémium utólagos plusz kifizetése a tényleges gazdasági növekedés alapján, amíg az idős emberek bármilyen alacsony összeget hálásan fogadnak. Pláne, ha el sem jut hozzájuk a hír, hogy megrövidítették őket. Pedig ha hiszik, ha nem, nem volt, nincs és nem lesz olyan társadalmi csoport, amelyet ne rövidítenének meg.

Lölö mester és a klánja nem egy társadalmi réteg, de majdnem. Őket nem rövidítették meg, nyugi! Sőt. Varga Mihály közepes képességű könyvelő – aki a hülye magyaroknak nem mellesleg azt javasolta, hogy ha nem tetszik a 325 forintos euró, akkor tessenek Magyarországon nyaralni, francnak kell külföldre menni – megcsinálta az aluliskolázott, de Forbes-milliárdos mangalicapásztor szerencséjét. Benyújtotta őkelme a parlamentnek a jövő évi adótörvényeket, és hogy, hogy nem abba belekerült egy olyan rendelkezés, miszerint január 1-jétől a vendéglátás után a szálláshely-szolgáltatás áfája is 18-ról 5 százalékra csökken. Ez pont olyan kurva hasznos lesz, mint a rezsicsökkentéses átbaszás. Míg a kisebb panzió- és hoteltulajdonosoknak valószínűleg semmi érdemlegeset nem hoz majd változás, a kormányközeli szállodatulajdonos oligarchák ezzel is milliárdokat szakíthatnak. Hogy tetszik? Jól kitalálták? Hogyne már. Van fogalmuk, hogy a Balatontouriston és a Hunguesten túl hány szálláshelye van még a Balatonnál Badacsonyörstől, Balatonalmádin, Keszthelyen túl Balatonakarattyáig ennek a őszseninek? Nos, ezek mind. Ide hullik a közpénzeső nem csak a pofájára szabott kedvező adóváltozásoknak köszönhetően, hanem a Balaton fejlesztése címszó alatt, részben uniós forrásokból még egy rakás zseton itt landol: 5 milliárd kempingfejlesztésre, 17 milliárd „tematikus élménypark” kialakítására, 8 milliárd „integrált termék- és szolgáltatásfejlesztésre”. A nyugdíjas meg hálálkodjon a tetves nyugdíjprémiumáért, amit ugye lenyúltak....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.