2016. augusztus 16., kedd

ÚJSÁGÍRÁS A MAGYAR JOBBOLDALON - RIHANNA A SZIGETEN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.08.15.


A napokban vita alakult ki Rihanna Grammy-díjas barbadosi énekesnő budapesti szerepléséről, amely több résztvevő szerint is kiábrándító volt. Vajon a művésznő azt gondolta, hogy egy kelet-európai városban ez is megfelel, így különösebb felhajtás nélkül letudta a szereplést? Ez természetesen teljesen jogos felvetés és jogos kritika. Az viszont már kevésbé számít szakmai kritikának vagy szeriőz újságírásnak, amikor nemes egyszerűséggel “fekának” nevezzük a barbadosi énekest.

Ezt tette Stumpf András, ami kiverte a biztosítékot Závada Péter költőnél. De ami igazán árulkodó a magyar jobboldali újságírás állapotáról, azt egy névtelen blogger követte el a Pesti Srácok nevű, Fideszhez köthető internetes újságban.

Stumpf András, a Mandiner munkatársa 15 éves lányával ment a budapesti Rihanna koncertre. Szerinte a produkció–amely óriási tömeget vonzott–értelmezhetetlen, értéktelen és unalmas volt. “Koncertnek kevés (zenét nyomokban tartalmaz csak), shownak semmi (nincs cirkuszi tűzijáték, lézeres-kivetítős, profin komponált parasztvakítás legalább)”írja Stumpf. És bizonyára voltak rajta kívül is akik csalódtak, akik többet vártak, vagy akik nem tartoznak a popsztár rajongói közé.

Csakhogy Stumpf így folytatta kritikáját:

“…Félmeztelen feka artisták tekergetik ki a vállukat elég ügyesen. Ez mégis mi? Jön mindjárt az elefánt is?”

Aztán így:

“Tényleg jobban járnánk, ha a fáni jönne, de nem az jön, hanem Rihanna megint. Hogy elmakogja mondjuk: vöjkvöjkvöjk. Közben néha odanyúljon a puncijához…”

Lehet, hogy Kanada egy elképesztően prűd ország, de az szinte bizonyos, hogy így nem lehetne írni az ország legolvasottabb lapjaiban. És talán nem is a kanadaiak prűd mivoltja miatt nem hozna le ilyen szöveget komoly lap, hanem azért mert az olvasók ennél többet várnak, azt pedig általában nem kedvelik, ha faji utalásokkal a másik emberi méltóságába taposunk.

Úgy látszik, hogy Závoda Péter magyar költő és zenész hasonlóképpen taszítónak találta a fenti szöveget. Szóvá is tette Stumpf írását, így:

Remekül működteti a burkolt vagy a nyelvben öntudatlanul kódolt eurocentrista, maszkulin-hegemón beszédmódot. Ez nem újságírás, ez fröcsögés.”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.