2019. április 19., péntek

A BALATONI TELEPÜLÉS, AMELYTŐL ELLOPTÁK A VÍZPARTJÁT

MAGYAR HANG
Szerző: TORKOS MATILD
2019.04.19.


Tavaly kötött adásvételi ügyletsorral egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég vásárolta be magát az egykori MSZMP üdülőjeként ismert Club Aligába. Most, hogy új tulajdonosa lett a területnek, az üdülőtulajdonosok és a helyi lakosok ismét tele vannak kétségekkel, hogy az eddig elért eredményeket meg tudják-e őrizni.

A Balatonaligán található, csaknem 50 hektárnyi Balaton-parti „zárt területre” ugyanis a község lakói a rendszerváltás előtt csak külön engedéllyel léphettek be. A község lakóiból és üdülőtulajdonosaiból egymást követően alakult két egyesület vezetőjeként Veres Lászlóné közel három évtizede küzdött azért, hogy Club Aliga előtt elterülő, másfél kilométer hosszú balatoni partszakasz újra mindenki által szabadon megközelíthető legyen.

Veres Lászlóné a budafoki Rózsavölgyi Közösségi Házban április elején bemutatott könyvében, a Befejezetlen történet – Két civil szervezet élén harcoltam a Club Aligáért címmel a dokumentarista hűségével foglalta össze a tó partjának használati jogáért folytatott, meglehetősen jelentős eredményű küzdelmük történetét. Legfőbb céljuk elérésében, hogy a közterületek szabadon használhatók legyenek, az időközben megszületett Balaton-törvény volt a segítségükre, amely szerint minden Balaton-parti község vízpartjának 30 százalékát szabad parti sétányként kell kijelölni. A legnagyobb eredményüknek azt tartják, hogy a rendszerváltás első éveiben sikerült azt a privatizációs szándékot megállítani, amelyben zártan, egyben dobták volna piacra a Club Aligát. A jó hatásfokkal megszervezett tüntetésekkel sikerült elriasztani a vevőjelölteket. Később, 2007-ben aztán mégis értékesítették a Club Aligát, de akkor már a közterületeket a törvény erejével jelölték ki, és többé nem kellett tartani attól, hogy bárkit is ki lehet zárni az érintett partszakaszról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.