2019. augusztus 21., szerda

TÍZ DOLOG, AMIRE OLASZORSZÁG TANÍTOTT

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.08.21.


Aligha túlzás azt állítani, hogy Olaszország megítélése kissé vegyes: egyfelől ott van a káprázatos történelem, kultúra, gasztronómia, másfelől a gyakorlatilag állandó politikai káosz (mostanában is éppen nyakig ülnek benne) és a (hogyan is fogalmazzunk finoman) döcögő ügyintézés. Lássuk, mi mindent taníthat az ország a határátkelőknek!

#1 Semmi sem lehetetlen
„Non è posibile” – azaz: Lehetetlen. A mondatot alighanem mindenki hallotta már, aki megfordult Olaszországban. Előszeretettel ismételgetik a lehető legváltozatosabb élethelyzetekben, de ez ne vezessen félre minket, hiszen általában azért minden meg lehet oldani így vagy úgy.
#2 Időbeosztás
Nagyjából senki érdekel a te időbeosztásod. Míg semmi sem lehetetlen, a türelmet bizony tanulni kell, ha Olaszországba költözik az ember.
Kizártad magad a lakásodból pénteken? Nos, vagy fizetsz 300 eurót (mert a lakatos péntek estéje igencsak értékes időszak), vagy vársz hétfőig, hogy valaki megcsinálja az ajtót.
Az sem különösebben hat meg senkit, ha valamilyen elintézendő ügyet az utolsó pillanatra hagysz, szóval érdemes az embernek kifejezetten rugalmasan tervezni.
#3 Értékeld, amid van
Olaszországban (legalábbis egyes részein) még mindig nem az az első reakció, hogy kidobjuk az elromlott, eltört holmikat, hanem inkább megpróbálják megjavítani.
Bútorok, egész otthonok öröklődnek generációról generációra, a válságok során ráadásul az olaszok azt is megtanulták, miként élvezzék ki az élet apró örömeit. Mit tanulhatunk ebből? Például a pénz előtérbe helyezése helyett arra összpontosítsunk, milyen életet szeretnénk magunknak.
#4 Hogyan mondjunk igent és nemet
Nem kevés hit és önbizalom kell ahhoz, hogy az ember új országba költözzön, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy folyamatosan igent kell mondanunk az ismeretlenre.
Ugyanakkor meg kell tanulni nemet is mondani bizonyos dolgokra, meghúzva egy határt akár abban, hogy meddig vagyunk hajlandók elmenni önmagunk megváltoztatásában a beilleszkedés kedvéért.
#5 Hogyan készítsünk házilag tésztát
Talán nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk! Vannak elég jó angol nyelvű könyvek is (például Pasta: Recipes from the Kitchen of the American Academy in Rome), amelyekben sokszor nem csak a pontos receptet kapjuk meg, de egy kis gasztrokultúrát is magunkba szívhatunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.