2022. december 29., csütörtök

„A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐEN CSAK NÉHÁNY ÉVIG VOLT NAGYJÁBÓL DEMOKRÁCIÁNAK NEVEZHETŐ KORMÁNYZÁS MAGYARORSZÁGON” – EXKLUZÍV INTERJÚ KONCZ ZSUZSÁVAL

RTL
Szerző: KÖVES GÁBOR
2022.12.29.


A Békét és reménységet című dalát fogja előadni az év utolsó napján Koncz Zsuzsa az RTL-en. Családja második világháborús történetéről, a most dúló háborúról, Kóbor János hiányáról, Berzsenyi gimnáziumos múltjáról és a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokról is beszélgettünk, de szóba kerültek a német és francia lemezei is. Meg egy angol album, amiről ő se tudott.


Az idei évet egy aréna-koncerttel kezdte, a Papp László Sportarénában adott márciusi koncertje egyfajta visszatérést is jelentett a pandémiás bezártság után. Megőrzött valamit a víruskorszakban kialakult szokásaiból?

Ebben a két évben szoktam rá arra, hogy rendszeresen külföldi híradókat is nézzek. A németek közül a ZDF és a német RTL hírműsorait nézem, a francia választások előtt a TV5-re kapcsoltam gyakrabban, egyébként pedig ott a BBC és a CNN.

Franciául és németül is jelentek meg lemezei, igaz, a német termés jóval túlnő a francián.

Eredetileg franciás vagyok, a gimnáziumban franciát tanultam, és rokonaim is éltek Franciaországban, gyakori vendég voltam náluk. Ez volt az első idegen nyelvem, ehhez jött aztán az angol; ha olvasom, nagyjából értem, de azért szinkrontolmácsként elvéreznék. Németországban énekesként a hatvanas évek végétől sokat szerepeltem, öt lemezem jelent meg németül, kettő a nyugati felében, három az NDK-ban.

Ezek többnyire a magyar számai német fordításai voltak…

Igen. Főleg lefordított dalok szerepeltek ezeken a lemezeken.

"Volt egy itthon felvett lemez is, amelyen főleg Halász Jutka gyerekdalait énekeltem németül, de az végül nem jelent meg. Szerencsétlen időzítés volt, belecsúszott a rendszerváltásukba. Mármint a németekébe."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.